Къщата на Андрея Тюрийо

Bulgaria / Ruse /
 къща, архитектурен паметник
 Качване на снимка

Построена през 1897 г. за жилище на големия русенски фабрикант Андрея Тюрийо. Автор на проекта и ръководител на строежа е италианският арх. Нино Росети.

Сградата има тежко декорирана външна архитектура с колони, пиластри, разнообразни картюши и бюстове, различни херми, маскарони и плетеници. Ъгълът й е подчертан с еркер и атика със свободно стояща статуя.

През 1902 г. Тюрийо продава къщата на братя Равенски от Тетевен, които приспособяват етажите за хотел, а магазините – за сладкарница.
През същата година по проект на инж. Георги Чавов, завършил в Лозана, Тюрийо строи друга сграда на търговската улица „Александровска”. На партера е разположен най-големият за времето си “дрехарски” магазин, носещ името “О бон марше”.
Nearby cities:
Координати:   43°50'53"N   25°56'48"E

Коментари

  • Тази къща е строена за Иван Стоянов - Соларя. Това е така наречената "Виенска къща". Архитект на сградата е Фр. Грюнангер- в Държавен архив Русе е запазен неговият проект, с оригиналния подпис на архитекта. Андрея Тюрио е бил предприемачът построил къщата. Сега е започнат ремонт и преустройство.
This article was last modified преди 9 дни