Специјални резерват природе Засавица

Serbia and Montenegro / Central Serbia / Bogatic /
 парк, endangered species habitat (en), wetland (en), nature conservation park / area (en)

Специјални резерват природе Засавица је природни резерват стављен под заштиту државе 1977. године као природно добро I категорије од изузетног значаја. Резерват се простире у јужном Срему и северној Мачви на територијама општина Сремска Митровица и Богатић.

Ово је мочварно подручје са поплавним ливадама и шумама површине 1825 хектара уз речицу Засавицу дужине 33,1 километара. Кроз овај резерват тече речица Засавица, поток Батар, канали Јовац и Прекопац и постоји веза са реком Савом. Засавица је и назив за напуштено речно корито, око доње Дрине, некада је била корито Саве, па Дрине, а данас је ван хидрографске функције, тако да је фосилно речно корито.

Станиште је више стотина птица, животиња и риба. У овом резервату обитава риба умбра, само ту и нигде на свету, а од 2004. године и породице даброва, који су уништени пре око стотинак година у целој држави. 2005. године Природњачки музеј из Минхена даровао је 16 породица даброва који су се добро прилагодили у новој средини – неке породице већ су добиле принове, а све су већ изградиле сопствени дом – на води и под водом – у који у просеку уграђују 25-30 кубних метара дрва.

На Засавици је изграђен објекат за посетиоце – са више лежајева, а од како се дабар вратио одржавају се кампови природњака из Србије и више земаља Европе.

www.zasavica.org.rs/

www.discoverserbia.org/sr/srem/zasavica
Nearby cities:
Координате:   44°55'29"N   19°29'7"E
This article was last modified 14 years ago