Тракийско оброчище Индипасха

Bulgaria / Burgas / Malko Tarnovo /
 светилище, извор, геокеш, интересно място, тракийско наследство

След Качул трябва да тръгнете по чакълен път, който се намира в ляво от Дендрариума. След около 4 км каране по тесен и не много добър път ще видите табела за Индипасха. С колата – до тук.
За да достигнете до тракийското оброчище, трябва да поемете по тесен горски път и след 15-20 минутно изкачване сред вековни дъбови и букови гори ще достигнете до равно място, където има поставени дървени маси и пейки, където можете да си отдъхнете, защото почти сте стигнали крайната си цел. Вляво от пейките следва много стръмно спускане в дълбок усоен дол, наречен Аязмовски. Спускането е кратко, но с всяка крачка става все по-тъмно и тихо. Усещането е невероятно и някак тайнствено. Ще се озовете в тайнствен сумрак, а пред вас лековитата вода на Индипахса ще се стича от огромна надвиснала скала. И на това магично, езическо място, до малкото аязмо е издигнат малък дървен параклис. Сблъсъкът на езическо и християнско е шок за повечето хора, посетили свещеното оброчище, но споменът за това уникално място остава завинаги.
Смята се, че водата от аязмото е най-лечебна една седмица след Великден. Тогава на оброчището се правят курбани за здраве.
В дерето край оброчището е скрито и Геокеш "съкровище".

bgglobe.net/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%...
strannik.bg/o/5175/trakijsko-skalno-obrochishte-indipas...
pochivka.bg/indipasha-trakiysko-skalno-obrochishte-e157...
travelfinder.bg/bg/places/bulgaria/burgas/attractions-b...


www.youtube.com/watch?v=q-F5XDx5x1s
Nearby cities:
Координати:   42°0'18"N   27°39'11"E

Коментари

  • За геокешинг: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B3 https://www.geocaching.com/play
This article was last modified преди 8 месеца