Пагорб на честь 300-річчя Люблінської унії (Львів)

Ukraine / Lvivska / Lviv / Львів
 курган, на мапі відображати тільки контур

Насипаний в 1869-1901 роках.

Зі спалахом польського патріотизму пов’язане і руйнування залишків кам’яного замку. Було вирішено насипати на Високому Замку курган на честь 300-річчя Люблінської Унії. Люблінська Унія й справді була великою подією в історії Польщі, адже її наслідком стало об’єднання в одній державі Польщі, Литви і України. Але під час насипання пагорба були знищені рештки замку та культурного шару на його місці. Під курганом залишилася похована і оборонна башта замку.
Про курган Люблінської Унії українське населення, яке не мало ніяких підстав святкувати ювілей цієї події, створило своєрідний переказ. Буцімто поміщики просили цісаря відновити панщину. Вони так набридли монархові своїм скиглінням, що той пообіцяв це зробити, коли поміщики насиплють у Львові таку гору, щоб з неї було видно Відень. Через деякий час стало зрозумілим, що це марна праця.
З нагоди 350-річчя, коли 14 (24) жовтня 1648 року козацькі загони під керівництвом героя визвольної війни полковника Максима Кривоноса розгромили військо польсько-шляхетських загарбників і здобули замок на цій горі, були наміри використати насипаний курган як постамент для спорудження пам'ятника Максиму Кривоносу. Однак не знайшлося коштів для реалізації цього проекту.

www.youtube.com/watch?v=Q4mWQYMyX8U

www.youtube.com/watch?v=tsSTw7jeckk

www.youtube.com/watch?v=mvMmrkCyVR8
Міста поруч:
Координати:   49°50'53"N   24°2'21"E

Коментарі

  • можливо краще курган, але не гора і не насип....
Ця сторінка востаннє змінена 7 років тому