روستاي كاكلك

Iran / Chahar Mahal-e Bakhtiari / Shahr-e Kord /
 خانه, محله
 یک عکس اضافه کن

روستاي كاكلك قدمتي حداقل 500 ساله دارد و طي اين مدت به علتهاي مختلف از نظر مكاني جابجائي داشته و ساختمانهاي جديد بنا گذاشته شده - مسجد ابالفضل (ع) در محله پائين قداست خاصي داشته و باني آن مرحوم حاج صفرعلي كريميان كاكلكي پدربزرگ اينجانب موسي كريميان مي باشد.28/12/1388 به نام یزدان داناو توانا
موضوع: روستای کاکلک
1-نام اين روستا چيست ودركدام استان قرارگرفته است وچگونگي تشكيل اين روستاراتوضيح دهيد .
نام این روستا،كاكلك ودراستان چهارمحال وبختياري قرار گرفته است . اولين مردم اين روستاعده اي ازترك -هاي آذربايجان كه دردوران صفويه بوده اندبه علت مشكلات اقتصادي وسياسي دراواخر دوره ي صفويه واوايل دوره قاجاريه كوچ كرده ودرمحل غربي اين روستابه نام «بوداب»كه چشمه خودجوش دائمي بودسكني گزيده اند و اشتغال به دامپروري داشتند كه دقيقاً 207 سال قبل به جهت زمين لرزه از آن مكان كوچ كرده و سه كيلومتر به طرف شرق در محل كنوني روستا كه بلندترين منطقه در سطح استان مي باشد سكني گزيده اند به طوري كه اگر شهركرد بام ايران خوانده مي شود روستاي كاكلك بام شهركرد معرفي شده است.در محلي كه روستاي فعلي بنا شده از گردنه ي «چري»كه به طرف ياسوج راه دارد و در محل مذكور اسكان يافته و همچنين 5 خوانوار از سادات كه جملگي سادات موسوي مي باشند و از نوادگان امام موسي كاظم «ع»مي باشند و در سي كيلومتري شمال روستا به نام «بن»و«شيخ شبان»ساكن بودند بدين محل مهاجرت نموده و بافت جمعيتي روستا را تشكيل داده اند.
2-اين روستا در كدام جهت و قسمت اين استان قرار دارد؟
12 كيلومتري مركز استان . جهت غرب جغرافيايي.
3-جمعيت اين روستا چقدر است؟
820 نفر.
4-تعداد خانوارهاي اين روستا چقدر است؟
220 خانوار.


5-در اين روستا خانه ها به چه شكلي ساخته شده اند و شكل اين روستاها به چه صورت است؟
پلكاني به جهت اينكه در دامنه ي كوه واقع شده است.
6-اغلب اين خانه ها از چه مصالحي ساخته شده اند؟
سنگ،گل وخشت خام.بعد از انقلاب اسلامي بخشي از خانه ها با آجر و سيمان.
7-امكانات اين روستا تا چه حد است؟آيا اين منطقه از لحاظ آب و برق و تلفن وگازمهيااست؟ازچه زماني اين تجهيزات به اين روستا وارد شده اند؟
داراي آب آشاميدني بهداشتي ،برق شبكه،تلفن بين المللي وگاز طبيعي مي باشد.آب بهداشتي از سال 1378،برق از سال 1359،تلفن از سال 1379و گازاز سال1384وارد روستا شده اند.
8-قبل از وجود اين تجهيزات دراين منطقه ازچه امكاناتي استفاده مي شد؟
آب آشاميدني غير بهداشتي از چشمه بدست مي آمد.از نفت براي روشنائي استفاده مي شد،از چوب و هيزم براي تامين انرژي گرمايي استفاده مي شد.
9-اين روستا در مسير ارتباطي كدام شهرها يا روستاها قرار دارد؟
اين روستا در بخش مركزي واقع شده و همان طور كه در سؤال2ذكر شد در 12كيلومتري مركز استان واقع شده كه راه ارتباطي آن به مركز استان «شهركرد»مي باشد.
10-آيا امكانات زيارتي و تفريحي در اين روستا وجود دارد؟
خير،اين روستا فاقد امكانات تفريحي و رفاهي است ودر مورد اماكن زيارتي قبور شهدا مي باشد كه اين روستا با تعداد 820نفر جمعيت سرانه تعداد 30 شهيد و85جانباز وهمچنين 6آزاده تقديم اسلام وانقلاب نمود ودر اين رابطه فيلم مستندي توسط شبكه 1 سيماي جمهوري اسلامي ايران ساخته شد ودر سال 1365 از شبكه سراسري به مدت 45 دقيقه پخش گرديد.
11-دين و مذهب اين منطقه چيست ؟در اين منطقه چند زيارتگاه يا مسجد وجود دارد ؟
استان چهارمحال وبختياري همه شيعه مذهب هستند و نيز اين روستا داراي دين اسلام و مذهب شيعه ي اثناعشري مي باشد. اين روستا داراي 4 مسجد،1 حسينيه و 1 زيارتگاه بدون شجره نامه مي باشد كه اداره ي محترم اوقاف و امور خيريه دستور تجديد بنا داده ،که به تولیت حاج سید یدالله حسینی تجدید بنا شده است.
12-در مورد آب وهواي اين منطقه (در تمام فصول) توضيح دهيد.
داراي آب وهواي معتدل و كوهستاني،ميزان بارندگي در سال هاي آبسالي(ترسالي)220 ميليمتر است و بيشتر بارندگي در آذرماه، اسفند و فروردين مي باشد و در بعضي از سال ها كه آن را خشكسالي مي ناميم اين ميزان به نصف و يا يك سوم در نوسان است.خرداد،تير و مرداد وشهريورماه،ماه هاي خشك اين منطقه مي باشند.
13-عامل رونق وتوسعه ي اين روستا چيست؟
اين روستا به جهت اين كه در دامنه ي رشته كوه قاترلنگ و زرد كوه به طور بن بست واقع شده با، رشد منفي جمعيت مواجه است.از قراري كه در سرشماري 1354جمعيت روستا 1200نفر و250خانوار بوده اند و علت رشد منفي آن كم توجهي به كشاورزي و مهاجرت روستائيان به واسطه ي عدم وجود امكانات رفاهي،آموزشي مي باشد كه تنها در سال جاري 13 خانوار از روستا به طرف شهرهاي بزرگ و كوچك و يا حاشي ي شهرها مهاجرت نموده اند.
14-شغل عمده مردم اين روستا چيست؟
شغل عمده ي مردم اين روستا كشاورزي و دامپروري مي باشد.
15-زنان اين روستا به چه كارهائي مشغول هستند؟
زنان نيز همانند ساير روستاهاي ايران اسلامي در كارهاي كشاورزي به همسران كمك مي كنند و خود نيز پس از برداشت محصولات زراعي و باغي اشتغال به شغل قالي بافي دارند كه آن هم در سال هاي اخير از رونق افتاده است و بيشتر فرش هاي اين منطقه به خارج از كشور صادر مي شد،ولي اكنون زنان قالي باف مي گويند هيچ منفعتي ندارد و در بعضي مواقع از بافت فرش تنها كمسو شدن چشم ها براي ما باقي مي ماند پر شدن ريه هايمان از پرزهاي قالي و در آخر نيز سودي نصيب ما نمي شود.
16-آيا كشاورزي در اين منطقه وجود دارد؟
بله،اكثر مردم اين روستا به كشاورزي اشتغال دارند.
17-نوع كشت ومحصول آن را (از لحاظ همه جانبه)توضيح دهيد.
اغلب كشت و محصول كشاورزي اين روستا گندم و جو وعلوفه و زعفران است و از چاه عميق برقي و قنات و چشمه هاي فصلي مشروب مي شود و قبل از انقلاب اسلامي ايران كشاورزي روستا مكانيزه نبود ولي بعد از پيروزي انقلاب روستا با داشتن 128 هكتار كشت گندم وبه همين ميزان كشت جو از 5 دستتگاه تراكتور و كليه ي ادوات دنباله بند آن بهره مند شده و استفاده مي نمايد،باعث تسريع در عملكرد و روند كشت شده و نيز باعث افزايش عملكرد و بازدهي محصولات در سطح زير كشت شد كه از 800 كيلو برداشت در هكتار به 3000 كيلو افزايش پيدا كرده است.

18-در چه فصولي از سال كشاورزي رونق دارد ودر هر فصل چه محصولي؟
فصل هاي تابستان و پائيز پررونق تر از بقيه ي فصول مي باشد،از اين قرار كه پائيز فصل كاشت مي باشد و تابستان فصل بر داشت و در بهار و زمستان توجه بيشتري به دامپروري مي نمايند.
19-وسايل كشاورزي اين منطقه چه چيزهائي هستند؟توضيح دهيد.
وسايل كشاورزي:تراكتور و ادوات دنباله بند از قرار گاوآهن جهت شخم و شيار زمين به كار مي رود. ديسك و لِوِلِر جهت تسطيح اراضي و خرد كردن كلوخ ها و بسترسازي جهت كشت به كار مي رود و فاروير جهت شيار بعد از بذرپاشي مي باشد و ادوات نام برده در فصل كاشت استفاده مي گردد و در فصل برداشت از كمباين و كمباين هاي پشت تراكتور استفاده مي شود.
20-آيا شغل دامداري در اين روستا وجود دارد؟
بله،دامپروري در اين روستا به قدر نياز هر خانواده نسبت به دام و فرآرده هاي آن مي باشد.
21-بيشتر حيوانات كه در اين منطقه پرورش پيدا مي كنند چيست و از چه نظر آنها را پرورش مي دهند؟
هر خانوار روستائي داراي يك ويا دو رأس گاو شيرده جهت فرآورده هاي لبني مورد مصرف مي باشد و به طور ميانگين تعداد 20 تا 25 رأس ميش و بز دارند كه آنها به جهت مصرف فرآورده هاي لبني و تأمين پروتئين اين خانوارها مي باشد.
22-محل نگهداري اين حيوانات كجاست؟
گاوها در تمام طول سال در آغل و اصطبل نگهداري مي شوند واما ميش و بزها 6ماه از سال در مراتع به چرا مشغول اند و 6ماه باقي مانده از سال،يعني پائيز و زمستان در محل مسقفي به نام اصطبل و آغل نگهداري مي شوند.
23-غذاي اين حيوانات چيست و از كجا تأمين مي شود؟
غذاي حيوانات از كشاورزي تأمين مي گردد كه جو كشت شده ي كشاورز به مصرف دام مي رسد،همين طور علوفه ي كشت شده ي آن.
24-در مورد شغل هاي ديگر اين روستا (به طور مفصل )توضيح دهيد.
به خاطر فقدان كارخانه ي بزرگ صنعتي تعداد 10درصد از اهالي روستا كه به كشاورزي اشتغال نداشتند در كارخانه ي ذوب آهن اصفهان مشغول به كار بودند كه عدم سرويس دهي آن كارخانه و دوري روستا كه محل سكونت كارگران كارخانه بود اقدام به بازنشستگي قبل از موعد نمودند،كه در حال حاضر بي كار مي باشند و نيز 4 باب مغازه خواربار فروشي و 1 باب قصابي دارد. در كنار كشاورزي و دامپروري هر خانوار كشاورز روستائي يك هكتار باغ كه اغلب درختان آن تاك،بادام،سيب گلاب،گردو،آلوچه و زردآلو مي باشد كه آن هم مشكلات خاص خود را دارد. در بعضي از سالها،سرماي ديررس بهاره،شكوفه هاي درختان ميوه را دچار خسارت كلي مي سازد به جز درختچه هاي مو كه آنها را در فصول سرما با ساقه هاي گندم مي پوشانند .
25-وسايل حمل و نقل در اين روستا را (به طور مفصل)توضيح دهيد.
وسايل حمل و نقل دو دستگاه ميني بوس مي باشد كه عموماً مسافرين روستا را به مركز استان«شهركرد»انتقال داده و نيز برعكس و بعضاً كه در ساير ادارات دولتي در مركز استان شاغل مي باشند، با خودروي سواري اياب و ذهاب مي نمايند.
26-آيا اين روستا در زمينه ي كشاورزي و شغل هاي ديگر جايزه اي دريافت كرده است؟و اگر دريافت نموده ايد از كدام مؤسسه و چه موقع؟
بله،در زمينه ي قالي بافي ،قالي بافته شده صددرصد ازپشم خالص روستا است، دستريس و رنگ ثابت بومي با نقشه ي اصيل چالش تري در نمايشگاه فرش در سال 1363 جايزه ي مقام اول نمايشگاه را به خود اختصاص داد.
27-سالانه چند در صد از اين جمعيت به شهر و روستاهاي ديگر مهاحرت مي كنند ؟چرا؟
سالانه به طور متوسط 5 خانوار از درصد جمعيت روستا كثر شدند از قراري كه رشد منفي جمعيتي پيدا نموده است.همان طور كه اشاره شد آنها در سال 1381،سيزده خانوار مهاجرت نموده اند.
28-آيا اميد به پيشرفت هر چه بيشتر اين روستا در سال هاي آتي مي رود؟از چه نظر؟
اگر عنايت ويژه ي مسئولين در وزارت جهاد كشاورزي كما به سابق باشد بعيد نيست در سال هاي آينده همانند روستاهاي چند كيلومتري اين روستا به نام روستاي كرسنك و ورعبدالله به طور 100درصد خالي از سكنه گردد،مگر اينكه مسئولين مربوطه عنايت ويژه اي نشان داده و در رفع كمبودهاي روستا عنايت عاجلي بنمايند.
29-در مورد كمبودهاي اين روستا توضيح دهيد.
از كمبودهاي روستاي فوق الاشاره:1-عدم وجود جاده هاي ارتباطي داخل روستا كه هنوز اصلاح و جاده سازي نشده است.2-عدم وجود مدرسه ی راهنمائي و دبيرستان.3-عدم وجود مربيان ومعلمان درسطح دبيرستان.4-عدم وجود وسايل نقليه ي باري به جهت حمل به موقع محصولات باغي كه بعضاً مانند انگور زود فسادپذير مي باشند.5-عدم وجود نهاده هاي به موقع كشاورزي همانند كود شيميائي و سموم.
30-لهجه ي اغلب ساكنان اين روستا چيست؟
گويش مردمان اين روستا«تركي آذری»مي باشد.
31-آيا ساكنان اين روستا از لباس هاي خاصي استفاده مي كنند؟
لباس هاي قديمي ساكنان روستا كه اكنون كمتر مورد استفاده قرار مي گيرد و بيشتر جنبه ي تشريفاتي دارد و بعضاً در مجالس عروسي ها و اعياد مي پوشند مي توان به شلوارهاي«دبيت»سه مترونيم پارچه با عرض دو متر دوخته مي شود و مردانه ي آن داراي دو پاچه است و زنانه ي آن مانند دامن مي باشد نام برد.«چغا»يا«جغه»كه غالباً از پشم خالص گوسفند بافته مي شود و از «مِيْنا»يا «لچگ»براي سرپوش زنان مي توان نام برد و نيز كلاه پولك دوزي شده مرصع كه نوعروسان از آن استفاده مي كردند و آن را «كُلُو»(كلاه)مي ناميدند و نيز به جاي كفش از«گيوه» و به جاي پوتين يا چكمه از«چارغ»استفاده مي نمودند كه هم اكنون نيز موجود است و جنبه ي سمبليك و تشريفاتي دارد و پوشش لباس آنان به طور كلي همانند ساير مردم كشور عزيزمان «ايران» است.

با تشكر از:
پژوهشگر تعزیه وتاریخ آقاي يدالله كريميان
زمستان 1389
شهرهای نزدیک:
  32°26'13"N   50°41'46"E :مختصات

نظرات

  • سلام.طبق مطالعات وتحقيقاتي كه بنده انجام داده ام اصالت ماكاكلكيهاازقشقائيهاي فارس واطراف شيرازاست وازشواهدبارزآن كوه شيراز،زبان شبيه به قشقائي وبسيارمتفاوت باآذري،لباس هاي قشقايي،ضرب المثل هاوموسيقي قشقائئ وبسيارشباهتهاي فرهنگي ديگرباقشقائيهااست
  • زیبا بود موفق باشید
  • تاریخچه مختصر و جالبی است موفق باشی
  • تاریخچه جالبی بود ولی به نظر بنده با عکس و تبلیغات زیاد باید روستا را به مردم ایران زمین شناساند با تشکر از شما
  • سلام باآرزوی موفقیت این جانب بانظرمحمدباقری کاکلکی موافقم زیرااگرازموی سفیدان روستا درمورداصالت مردمان روستاسوال شودبدون شک ازترک های قشقایی شیرازنام میبرنددرجایی که فامیل کریمیان بیشترین وبزرگترین فامیل روستاست که درشیرازبه وفوردیده می شودباتشکر
  • سلام بابت ايجاد همچين صفحه اي در دنياي مجازي بايد خيلي خيلي از شما تشكر كرد انشالله سعي ميكنم تا چند وقت ديگه مطالب و عكسهايي براي ثبت در اين سايت واستون ارسال كنم زنده باد همشهري
  • تشکر
  • این پنج خانوار سادات موسوی از شهر نجف آباد هستند که در زمان قحطی به روستا مهاجرت نمودند
  • با سلام واحترام باتشکر از شما که این اطلاعات مفید رو نشر کردید . کسی از دوستان اطلاعاتی اگه درخصوص این 5 خانوار سادات داره لطفا مطرح کنند.عکسها فراموش نشه
  • سید مصطفی حسینی فرزند سید مرتضی با سلام و تشکر بسیار مفید بود
  • همه نظرات
  •  10 کیلومتر
  •  61 کیلومتر
  •  61 کیلومتر
  •  62 کیلومتر
  •  80 کیلومتر
  •  91 کیلومتر
  •  94 کیلومتر
  •  101 کیلومتر
  •  113 کیلومتر
  •  187 کیلومتر
این عنوان آخرین بار تغییر یافته در 10 سال پیش