Центральний палац культури (Чернівці)

Ukraine / Chernivetska / Chernivtsi / Чернівці / Театральна пл., 6
 Архітектура Ренесансу, модерн, громадський центр/клуб, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1908 року

Колишній Єврейський народний дім, архітектори Т. Левандовський, Юліус Бохнер, 1907–1908 рр. Охоронний номер: 15/3-Чв.

Через три роки після того, як був побудований театр, в 1908 р. на Театральній площі з'явилося красиве, ошатна будівля – Єврейський Народний Дім.
Євреї в Чернівцях живуть давно. Золотий період для єврейської громади настав після революції 1848 року, коли Буковина отримала статус окремого коронного краю, статус герцогства з відповідною символікою - прапором, гербом і т.д. Буковина вже не належала до Галичини, як раніше. А головне – євреї отримали рівні права з усіма іншими громадянами.
В архітектурному стилі Єврейський народний дім – еклектика. В кінці ХІХ і початку ХХ століття в архітектурі використовувалася еклектика, змішання стилів.
У Чернівцях панує бароко і ренесанс. Саме тому в цьому будинку гармонія бароко та ренесансу. Тут є скульптури, ренесансне членування фасаду. Перший і другий поверхи прикрашені в стилі ренесансу, в ренесансних традиціях.
Яким дивним не здавався фронтон, але вся ця композиція – це елемент канонічної єврейської культури. На фасаді створений архітектурно-художній образ: чотири атланти несуть на собі два поверхи, а композиція з колон, арок і серединній частині – це вільно трактувати зображення єврейського священного ковчега Завіту.
Міста поруч:
Координати:   48°17'32"N   25°55'53"E
Ця сторінка востаннє змінена 1 рік тому