Combinatul Cuprom (Baia Mare)

Romania / Maramures / Baia Mare
 metallurgy (en), producţie, smelter (en)
 Încarcă o fotografie

Privatizata de stat in 1998 si cumparata de indienii de la firma britanica Allied Deals, devenita ulterior RBG Resources, cu o suma derizorie, 111.111 dolari cash (in conditiile in care doar cu doi ani inainte statul finalizase o investitie de 11 milioane de dolari), precum si promisiuni de plata a creantelor si de investitii care totalizau 37 de milioane de dolari, dar care au fost onorate doar in mica masura, uzina emblematica pentru industria romaneasca, a ajuns in 2003 in posesia unui grup restrans si influent, cu firme inregistrate in Cipru, Insulele Virgine si Olanda, care a preluat toata industria cuprului din Romania.

Acest grup era condus de doi fosti vicepresedinti ai Citibank Romania, Horia Schiopu-Simu si Horia Pitulea, iar uzina din Baia Mare, la pachet cu Elcond Zalau, a costat doar 3,6 milioane de dolari. In cinci ani, Cuprom a intrat in insolventa, fabrica a fost inchisa. Esecul fostei fabrici de rafinare a aurului si cuprului a cazut in cea mai mare parte pe umerii orasului, zguduit de inca un cutremur social, dupa ce in urma cu trei ani isi pierduse in totalitate industria miniera, principalul motor al economiei judetene.

In schimb, cei doi bancheri ai cuprului au devenit milionari in euro, iar cea mai mare parte a combinatului, inclusiv cosul de dispersie a gazelor, functional, cu intermitente, doar 11 ani, a intrat in proprietatea unei banci creditoare a firmei bagate de bancherii cuprului in insolventa: Piraeus Leasing.
Totusi, castigator a celei mai mari parti din fostul combinat a fost Piraeus Bank, unde Cuprom a contractat in 2007 un credit de 6 milioane de dolari. De altfel, chiar in momentul in care toata lumea vorbea de iminenta insolventa a societatii, surprinzator pentru unii, in octombrie 2008, cu doua luni inainte ca aceasta sa se declanseze, Cuprom a incheiat un nou contract cu Piraeus Bank prin care se acorda accesul la serviciul Piraeus Online Banking pentru plati in lei si valuta, fara limita de suma si operatiuni, pentru patru persoane: Horia Schiopu-Simu, Horia Pitulea, Adrian Chisu (director general Cuprom) si Camelia Dumitru (director economic Cuprom).

De asemenea, compania lui Schiopu-Simu si Pitulea avea si mai multe contracte de leasing, printre care si cu Piraeus Leasing, aceasta intrand in posesia celei mai mari parti din combinatul baimarean, inclusiv a turnului de 351,5 metri inaltime. Anul trecut, in 3 august, Cuprom a deschis in instanta de judecata, impotriva Piraeus Leasing Romania IFN, o contestatie la executare, dar in 21 februarie 2012 procesul a fost suspendat la solicitarea ambelor parti. Adica s-a facut pace, cu un pret nestiut inca.
www.emaramures.ro/stiri/66889/DEZVALUIRI-DEMOLARE-TURN-...
www.cuprom.ro/lang_ro/cuprom.html
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   47°39'19"N   23°36'16"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 11 ani