Ondergrondse fietsenstalling voor de Piazza (Eindhoven)

Netherlands / Noord-Brabant / Eindhoven / 18 Septemberplein

Werkzaamheden 18 Septemberplein van start

Plein krijgt nieuw gezicht

Het Eindhovense 18-Septemberplein, landelijk bekend als het plein waaraan warenhuis Bijenkorf is gelegen, gaat grondig op de schop.
Vandaag, maandag 20 februari, heeft de Eindhovense wethouder Schreurs van Ruimtelijke Ordening het officiële startsein gegeven voor de reconstructie van het 18 Septemberplein. De werkzaamheden worden begeleid met een publiciteitscampagne met als motto “18 Septemberplein ’n nieuw gezicht”.

Het 18 Septemberplein is een van de belangrijkste pleinen in Eindhoven en vormt een belangrijke schakel in de economische en kwalitatieve opwaardering van de noordelijke binnenstad. De huidige staat van het plein heeft een negatieve invloed op de beleving en kwaliteit van de binnenstad. Het is daarom van groot belang dat dit plein op zo kort mogelijke termijn wordt heringericht.

Voetgangers
Het nieuw vormgegeven 18 Septemberplein is een ontwerp van het Italiaanse architectenbureau Fuksas. Het wordt een open plein dat plaats biedt aan de grote stromen voetgangers over het plein. Daarnaast is de open ruimte flexibel in te richten en dus ook geschikt voor evenementen.

Die ruimte wordt gecreëerd door:
• Het realiseren van een ondergrondse fietsenstalling. Deze stalling is noodzakelijk om een oplossing te bieden voor het fietsstallingsprobleem. De ondergrondse fietsenstalling biedt plaats aan circa 1900 fietsen en 65 bromfietsen.. Door de ondergrondse stalling ontstaat de mogelijkheid om de archeologische overblijfselen vanuit de ontstaansgeschiedenis van Eindhoven op te graven (Stadspoort) en, afhankelijk van de kwaliteit hiervan, onderdeel uit te laten maken van de ondergrondse stalling.
De stalling is vanuit de westzijde toegankelijk door middel van een tapis-roulant en vanuit de oostzijde door middel van een hellingsbaan.
• Het creëren van een betere locatie voor de dagwinkels. De dagwinkels worden ondergebracht in een nieuw gebouw op de kop van de Hermanus Boexstraat. Dit gebouw, met een kwalitatief hoogwaardige architectonische vormgeving en materiaaltoepassing, bestaat uit twee bouwlagen en heeft een bruto vloeroppervlak van 350 vierkante meter.
• Het wijzigen van de verkeersrotonde 18 Septemberplein tot een T-splitsing. De vormgeving als rotonde is functioneel overbodig sinds het 18 September is afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. De verkeersrotonde wordt met behoud van alle huidige verkeersrelaties aangepast tot een T-splitsing. Door de compactheid van een T-splitsing ontstaat er meer pleinruimte en zal de oversteekbaarheid voor voetgangers verbeteren.

Nieuwe gebouwen
Aan de oost- en westzijde wordt het plein gemarkeerd door twee gelijksoortige, kwalitatief hoogwaardige specifieke bolvormige gebouwen. Aan de westzijde is dit het entreegebouw van de Admirantontwikkeling en aan de oostzijde het gebouw voor dagwinkels. Het plein krijgt als afwerking een compositie van betonnen-/natuursteentegels, glaselementen, cortenstaal, speelse waterelementen en sfeerverlichting.. Naast de Bijenkorf wordt een deel van de kunstwerken van Ponti, die op het oude Piazzaplein stonden, geplaatst. Daar worden ook bomen geplant evenals een grote meerstammige boom centraal op het plein. Onder het plein zal het stamriool worden vervangen en verlegd. Ook gaat via een rioolpijp het riviertje de Gender onder het plein door stromen. Uiteindelijk is het streven is om de Gender bovengronds zichtbaar te maken op het Emmasingelcomplex en de Stationsweg.

Publiciteitscampagne
De publiciteitscampagne “18 Septemberplein ‘n nieuw gezicht” zal de hele herinrichting begeleiden. Via posters en mupi’s wordt duidelijk gemaakt dat het 18 Septemberplein een facelift ondergaat. Dit thema wordt ook verder uitgewerkt op de grote bouwschutting die nodig is voor de realisering van de fietsenkelder.
Op dit moment worden ideeën worden uitgewerkt om kijkers niet alleen een blik te laten werpen op de civiele en archeologische werkzaamheden maar ook een foto van zich zelf te nemen met als achtergrond decors van het oude en het nieuwe 18 Septemberplein. Die foto’s kunnen dan via internet worden gemaild en de mooiste en origineelste foto kan maandelijks getoond worden op www.eindhoven.nl. Daarnaast kan de campagne worden ingezet tijdens de grote evenementen die jaarlijks in het centrum plaatsvinden. Zo worden ook ideeën ontwikkeld om via een webcam de bouw te kunnen volgen.

Planning werkzaamheden
Van 6 maart 2006 tot augustus 2006
• Verleggen/ vernieuwen riolering op de rotonde en een gedeelte van het plein (t/m Pearl)
• Aanpassen rotonde tot een T-splitsing. Het verkeer kan wel de stad uit door de Vestdijktunnel en via Stationsweg richting Tongelre, maar niet meer de stad in via de Vestdijktunnel.

Van maart 2006 tot november 2006
• Verleggen kabels en leidingen op het plein.

Vanaf juni 2006 tot november 2006
• Aanleg en verleggen van het riool en de Gender.
• Archeologisch onderzoek.

November en december 2006
• Geen werkzaamheden i.v.m. topdrukte voor winkeliers.

Begin 2007 tot medio 2008
• Start werkzaamheden kelder.
Nearby cities:
Coördinaten:   51°26'28"N   5°28'36"E
This article was last modified 5 jaren geleden