Първата българска столица Плиска

Bulgaria / Sumen / Pliska /
 средновековен, бивша столица, исторически руини, 7th century constructions (en)

Плиска e първата столица на българската държава. Води началото си от времето на хан Аспарух. Предполага се, че градът бил основан на мястото на едно или няколко неголеми славянски селища, за което свидетелства и славянското му име. В продължение на десетилетия той се изграждал като концентрична отбранителна система с няколко пръстена – външен, среден и вътрешен. Външният град, разположен между земленото укрепление и крепостната стена, бил обитаван от обикновеното население. То живеело в землянки и леки дървени постройки, приспособени за жилища. След приемането на християнството тук се появили и малки едноетажни черквици, изградени от полуобработен камък. В центъра на външното укрепление се намирал Вътрешният град, който представлявал каменна крепост във формата на трапец. Всяка една от четирите стени на крепостта имала по една порта с оригинално архитектурно решение. Особен интерес представлява източната порта на града. Стените на крепостта били дебели около 2,6 м и високи 10 – 12 м, като горе завършвали с бойна пътека, зъбери и бойни кули. Почти в средата на Вътрешния град било разположено третото концентрично укрепление. Там се намирали ханските сгради и болярските жилища. Най-забележителна постройка тук бил Големият дворец или т. нар. Тронна зала. Особено изящен бил двуетажният Малък дворец. Заедно с жилищата на аристокрацията във Вътрешния град са открити и различни постройки, които обслужвали висшите сановници (водохранилище, бани, сгради със стопанско предназначение). Тук имало също така и занаятчийски и култови сгради. При направените разкопки са намерени останки от керамика (строителна и битова), метални оръдия на труда, предмети на ювелирното изкуство от метал и стъкло. Всичко това, както и строителната техника, свидетелства за възхода на града през VIII – IX в. В края на IX и началото на Х в. от типично военноадминистративно средище Плиска придобива характер на търговско-занаятчийски център. През 811 г. (по времето на хан Крум) Плиска била опожарена от нахлулия в българските земи византийски император Никифор I Геник. При хан Омуртаг (814 – 831 г.) градът бил възобновен и благоустроен. И след преместването на столицата от цар Симеон I в Преслав (893 г.) Плиска продължила развитието си като голям градски център. През епохата на развития феодализъм, когато столица става Търново, Плиска остава малко селище, без особена роля в политическия живот на страната. Неговото име се среща в някои европейски карти от XVII – XVIII в. и постепенно изчезва.

www.bulgariancastles.com/gr-pliska-grad-pliska/
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0...
rila.ws/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b...
bgglobe.net/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%...
bgschoolnicosia.com/wp-content/uploads/2013/08/%D0%9F%D...
opoznai.bg/view/istoriko-arheologicheski-rezervat-plisk...
bulgariaturism.blogspot.com/2009/09/blog-post_17.html
bgturist.eu/%d0%bf%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0/
vr.penchochukov.com/bg/article/34/pliska-krepostta.html


www.youtube.com/watch?v=spixjzJSHec
Nearby cities:
Координати:   43°23'14"N   27°7'36"E

Коментари

  • Ама какъв невидим обект, това е монументално съоръжение. Видимо и от космоса, видимо и на земята. Неизличиимо от вековете.
  • Чак като го видя тук и го сравня по големина с един Шумен например ми става ясно какъв велик град е бил през 9-и (!!!) век с такава площ.