Şems-i Tebrizi Camii (Konya Büyükşehir Belediyesi)

Turkey / Konya / Konya Büyükşehir Belediyesi
 cami, mescit  Kategori ekle

1510 yilinda Abdürrezzakoglu Emir Ishak Bey tarafindan mescidle birlikte elden geçirilmis ve genisletilmistir. Ilk yapinin 13. Yüzyilda yapildigi ileri sürülmektedir. Ancak kim tarafindan yaptirildigi bilinmemektedir.

Cami bölümüyle bitisik durumda, içten tavanli distan sekizgen tambur üzerine piramidal külahla örtülüdür. Eyvan seklinde olan türbe mescide kalem isi süslenmis ahsap Bursa kemeriyle açilir. Diger yönlerde biri altta, digeri üstte olmak üzere ikiser penceresi vardir. Türbenin duvarlarinda herhangi bir bezeme yoktur.

Tavani geometrik motiflerle bezenmistir. Üzeri örtülü sandukanin altinda önceleri kuyu bulundugu söyleniyorsa da arastirmalar neticesinde burasinin kuyu degil mumyalik oldugu anlasilmistir.

Gövdesi tastan tambur ve külahi ise tugladan yapilan türbe 1977 yilinda tamiri sirasinda orjinalligini biraz kaybetmistir
Nearby cities:
Koordinatlar (Enlem ve Boylam):   37°52'25"N   32°29'50"E

Yorumlar

  • 1510 yilinda Abdürrezzakoglu Emir Ishak Bey tarafindan mescidle birlikte elden geçirilmis ve genisletilmistir. Ilk yapinin 13. Yüzyilda yapildigi ileri sürülmektedir. Ancak kim tarafindan yaptirildigi bilinmemektedir. Cami bölümüyle bitisik durumda, içten tavanli distan sekizgen tambur üzerine piramidal külahla örtülüdür. Eyvan seklinde olan türbe mescide kalem isi süslenmis ahsap Bursa kemeriyle açilir. Diger yönlerde biri altta, digeri üstte olmak üzere ikiser penceresi vardir. Türbenin duvarlarinda herhangi bir bezeme yoktur. Tavani geometrik motiflerle bezenmistir. Üzeri örtülü sandukanin altinda önceleri kuyu bulundugu söyleniyorsa da arastirmalar neticesinde burasinin kuyu degil mumyalik oldugu anlasilmistir. Gövdesi tastan tambur ve külahi ise tugladan yapilan türbe 1977 yilinda tamiri sirasinda orjinalligini biraz kaybetmistir
This article was last modified 14 yıl önce