Майорівка (Львів)

Ukraine / Lvivska / Vynnyky / Львів
 невидимий, історичний район

Майо́рівка (Маєрівка) — місцевість Личаківського району Львова. Розташована західніше вулиці Пасічної і південніше вулиці Таджицької.
1952 року на місці поховань солдатів російської армії часів першої світової війни споруджено меморіальний комплекс «Пагорб Слави». Архітектори Андрій Натальченко, Генріх Швецький-Вінецький, Іван Персіков. Скульптори Михайло Лисенко і Василь Форостецький. 1960 року тут перепоховано радянського розвідника-диверсанта Миколу Кузнєцова. Надгробок виконано за проєктом архітектора Михайла Федика і скульптора Валентина Подольського. Поруч із меморіалом у переобладнаному будинку школи відкрито музей «Пагорб Слави». Відкриття приурочене до 40-ліття приєднання Західної України до Радянського Союзу.

Близько 1957 року відбулася перша хвиля забудови вулиці малоповерховими житловими будинками за проєктами Генріха Швецького-Вінецького, Людмили Нівіної, Мирона Вендзиловича, Павла Конта і Миколи Мікула. Масове будівництво багатоповерхового житла почалось у середині 1970-х —по початок 1980-х роках (архітектори Любомир Королишин, Ярослав Новаковський, Петро Крупа і Лариса Каменська). 1970 року було розроблено проєкт детального планування центральної частини Львова, котрий виходив з прогнозу про зростання населення Львова станом на 2010 рік до 1 млн мешканців. Проєкт передбачав втілення ідеї «Поліцентричної системи центру міста» (автор концепції Ярослав Новаківський). Згідно з концепцією на перехресті нинішньої Пасічної із вулицею Личаківською планувався додатковий «підцентр» з серією громадських споруд. Ідею не реалізовано.
Міста поруч:
Координати:   49°49'15"N   24°4'45"E
Ця сторінка востаннє змінена 2 років тому