Parva

Romania / Bistrita-Nasaud / Parva /
 Încarcă o fotografie

Parva este o comună din jud. Bistriţa - Năsăud, alcătuită dintr-un sat.
Exploatare de sare, de caolin, mică, argile caolinoase şi de marmură. Izvoare cu ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, calcice, magneziene, clorurosodice, mofete.
Din com. Parva a fost învăţătorul Leon Birte, descoperitorul Peşterii de la Izvorul Tăuşoarelor (în anul 1955), deţinătoarea de-a lungul a cca. 50 ani a recordului de adâncime pentru carstul din România ("detronată" recent de Avenul de sub Colţii Grindului din Piatra Craiului, la rându-i depăşit ulterior de Peştera-aven din Vărăşoaia, situată în Munţii Bihor), ca şi a Peşterii de la Jgheabul lui Zalion (în anul 1958), una dintre peşterile cele mai dificile din România.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   47°23'32"N   24°32'50"E

Comentarii

  • Se spune ca în anul 1773, Iosif II, pe atunci regent la tronul condus de Maria Tereza, a vizitat Transilvania si îndeosebi zona regimentului românesc de granita, intrând prin curtile taranilor, spre a se convinge de starea acestora. Impresionat de portul si limba asemanatoare cu cea a romanilor, precum si de numele localitatii Salva - viitorul împarat [al Sfântului Imperiu Roman de Neam German] a exclamat: "Salve, parva Romuli nepos!" (Fii salutata mica nepoata a lui Romulus!)- trei sate graniceresti au primit numele cuvintelor exclamate de împarat: Strâmba a devenit Romuli, Lunca Vinului a devenit Parva, iar Vararea, Nepos.
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 15 ani