Възрожденски комплекс (Πлевен)

Bulgaria / Pleven / Πлевен
 място от историческо значение, комплекс, интересно място

Единственото място в Плевен, съхранило в някаква степен архитектурата на Възраждането, е така нареченият Възрожденски комплекс. Той се намира в самия център на града, в страни от Старата главна. Комплексът се състои от три реставрирани къщи от първата половина на ХІХ век – Бакърджиева къща, Дачева къща и Първанова къща. Разкрива елементи от централната архитектура на града с естествен преход от модерният му облик към възрожденския дух.

Въпреки първоначалния замисъл, сега плевенчани и гости на града вместо да се потопят в историята с музейни експонати, се наслаждават на автентичната битова обстановка и традиционната българска кухня в механите на комплекса. Мястото си заслужава да се посети, дори и само за една гроздова с шопска салата. Особено ако знаеш поне малко за историята му.

Изграждането на Възрожденския комплекс в Плевен стартира през 1974 г. Къщите са точни копия на запазени по това време домове на плевенчани в други части на града, затова специалистите казват, че са ги "пренесли" тук. Единствената запазена оригинална възрожденска къща в Плевен е на известния възрожденски деец Ангел Мръвков и именно тя вдъхновява създаването на целия комплекс.

Къщата на Ангел Мръвков първоначално била музей, в който показвали експозицията Градски бит от Възрожденската епоха. Горният етаж бил обзаведен с мебели и предмети, които представят обстановката в дома на едно традиционно градско семейство от ХIХ и началото на ХХ век. В мазата пък била подредена изложба на винарски принадлежности, тъй като Мръвков се е занимавал и с търговия на вино. В дома на Коста Златарев можело да се види експозиция с лични вещи, а в ниската част на постройката имало златарски ателиета.

www.bgsever.info/br-49_2005/stranici/str-11.htm
www.bulgariainside.com/bg/articles/%D0%92%D1%8A%D0%B7%D...
audiotravelguide.ro/bg/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d...
Nearby cities:
Координати:   43°24'55"N   24°36'47"E
This article was last modified преди 3 години