Baile Seiche

Romania / Harghita / Odorheiu Secuiesc /
 muzeu, cimitir, cartier, loc interesant

Despre Băile Szejke

Băile Seiche este zona de agrement al municipiului Odorheiu-Secuiesc.
Pârâsind oraşul, după ce parcurgem 1 km pe drumul spre Sovata, întâlnim Băile Seiche. Denumirea acestui loc este strâns legat de numele lui Orbán Balázs, cel care este înmormântat în acest loc. Locul este renumit pentru porţile secuieşti şi apa curativă. Se spune că aceasta a fost descoperită în 1766 de către un pastor care, în timp ce îşi adapa turma, şi-a spălat picioarele bolnave în izvor, şi s-a vindecat în mod miraculos. Odinioară apă minerală încărcată în ulcioare era transportată în oraş cu căruţele.
În prezent apa este folosită în băile locale dotate cu 11 vane, pentru tratarea bolilor reumatice, ale căilor respiratorii şi de piele, iar apa minerală pentru afecţiuni digestive, cardiologice şi neurotice. Apa minerală carbogazoasă cu gust de petrol este bun pentru cura de băut, apa termală cu conţinut de sulf şi mofetă se găsesc în valea pitorească a pârâului Sos.
În 1871 băile au devenit proprietatea lui Orban Balázs (scriitor, istoric, etnograf, publicist, fotografcare), care le-a renovat conform standardelor vremii. Ultima sa dorinţa a fost să fie înmormântat aici, însă cripta în urma evenimentelor primului război mondial, a alunecarilor de teren şi a unui trăsnet, în 1921 a fost distrusă şi jefuită. Orbán Balázs a fost reânhumat în faţa criptei, dar nici noile monumente funerare nu s-au dovedit mai trainice. În prezent locul este marcat de un monument din piatra şi un relief care îl reprezintă. Monumentul de pe mormântul lui a fost construit în anul 1969. Mormântul este considerat monument artistic, conform registrului monumentelor judeţului Harghita (1992.) Aici se află Muzeul de porţi secuieşti în aer liber. Expoziţia de porţi populare s-a înfiinţat pentru păstrarea şi expunerea artei populare ornamentale. În colaborare cu mai multe persoane, iubitori al artei populare şi Muzeul Haáz Rezsö din Odorheiu Secuiesc, s-au construit zece porţi secuieşti. În apropierea mormântului, prima poartă, e fostă poartă a lui Orbán Balázs, care a fost adus la Băile Seiche. Sub bolta porţilor putem face a plimbare spre mormântul marelui secui.
Astăzi aici, pe suprafaţa de 12 hectare se găsesc două izvoare minerale, o mofetă, şi unităţi de alimentaţie publică. Dincolo de pârâul Seiche au fost construite mai multe case de vacanţă şi pensiuni, existând şi o scenă.
Aici este organizat Festivalul folcloric Szejke, unde este prezentată tradiţia vie a folclorului autentic secuiesc. Aceasta manifestare este organizata în fiecare an în luna iunie, şi este o manifestare deosebit de interesantă.

welcometoromania.ro/DN13a/DN13a_Baile_Seiche_r.htm
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   46°19'57"N   25°16'29"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 4 ani