Кагарлицький парк (Парк Трощинських) (Кагарлик)

Ukraine / Kyyivska / Kaharlyk / Кагарлик
 парк, ландшафт, цікаве місце

Дендропарк XVIII – XIX ст. Площа 35,5 га. 113 різновидів кущів і дерев завезених з країн Європи і Азії.
Крім археологічних пам’яток Кагарличчина славиться унікальною пам’яткою садово – паркової культури ХУ111 – Х1Х ст. Площа його 35,5 га. Мала 113 різновидів кущів і дерев завезених з країн Європи і Азії. Парк заснований видатним політичним діячем Дмитром Прокоповичем Трощинським . В парку є ставок з назвою „Сажалка” , він викопаний там, де б’є 24 джерела і має цікаву історію. Вражало архітектурне багатство парку. В палаці, флігелях, на алеях і галявинах було розміщено 748 творів мистецтва : копії грецьких та римських статуй, бюстів. Біля входу до парку і нині стоїть брама з кованого заліза , що збереглася ще з часів Трощинського. В парку є альтанка „Ротонда ’’, яка знаходиться на пагорбі „Машук”. В 1851р. кагарлицький маєток Трощинських відвідав Микола Васильович Гоголь.

Парковий ансамбль під назвою «Земна куля в мініатюрі» (його офіційно відкрито 1811 р.). Хто побуває там, буде щиро вражений цією красою. У Кагарлицькому парку до цього часу збереглися й дерева, посаджені за життя Трощинського

Михайло Чертков також запросив у маєток польського садівника Бернгарда — задля здійснення докорінної реконструкції парку. На пагорбі Кагарлицького парку встановили ротонду, доріжки вистелили цеглою, проклали водогін для поливу, посадили дерева і чагарники, завезені із Західної Європи та Америки. Вздовж алей стояли альтанки та понад двадцяти мармурових скульптур, у тому числі сімнадцять, що зображували персонажів давньогрецької міфології.
Міста поруч:
Координати:   49°51'26"N   30°49'37"E
Ця сторінка востаннє змінена 8 років тому