Mănăstirea Libertatea

Romania / Calarasi / Dichiseni /
 biserică, mănăstire, ortodox

Înfiinţată în anul 2000, în biserica de mir a fostului sat Libertatea, numit mai întâi Brătianu.
In aceste locuri isi aveau resedinta mosieri ca Tischer, Cuicu, Mitica Apostolu, Toma Petcu. Ministrul Ion Bratianu, impreuna cu cei doi frati ai sai Dinu si Vintila, au pus bazele infiintarii satului Bratianu. Acesta, la infiintare, a avut aproximativ 300 gospodarii. In 1898, prin exproprierea citorva familii de boieri, Ion Bratianu a improprietarit familii da tarani veniti din toate colturile tarii: Ardeal, Olt, Braila, Neamt, etc.

Ridicată în satul Libertatea, între anii 1936-1942, prin străduinţa preotului Nicolae Brebeanu, împreună cu locuitorii aşezării, a fost sfinţită la 26 octombrie 1942, de către Preasfinţitul Cosma Petrovici, episcopul Dunării de Jos. Biserica a funcţionat ca filie a Parohiei Coslogeni până în anul 1976, când din ordinul reprezentanţilor regimului comunist, locuitorii satului au fost strămutaţi, iar biserica a fost lăsată în paragină, devenind adăpost pentru animale.

In perioada comunismului, satului Bratianu i s-a schimbat denumirea in Libertatea. La 1977, printr-un decret al consiliului de ministrii, se stabileste extinderea suprafetelor de teren in vederea crearii unor bazine legumicole. Satul Libertatea a fost dezafectat in procent de 100%, populatia fiind nevoita sa se mute, stabilindu- se in satele componente ale comunei Dichiseni, cu o mai mare pondere in satul Coslogeni si in alte localitati cum ar fi Roseti, Modelu si municipiul Calarasi.

www.crestinortodox.ro/manastiri/manastirea-libertatea-1...
www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-lib...
www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-mun...
www.adevarul.ro/locale/calarasi/Calarasi-sarbatoare-sfa...
www.sf-esc.ro/index.php?page=48
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°16'5"N   27°29'59"E

Comentarii

Acest articol a fost modificat ultima dată acum 12 ani