Баткунски манастир „Св. св. Петър и Павел“

Bulgaria / Pazardzhik / Septemvri /
 манастир, културно / национално наследство, историческа забележителност, постройка от 12-ти век, Българска православна църква

Баткунският манастир „Свети свети Петър и Павел“ е единственият родопски манастир в Пазарджишка област. Въз основа на надписа на гръцки език върху мраморна плочка, намерена в черквата „Свети Димитър" в село Паталеница, може да се предположи, че манастирът е построен или обновен през 12 век. Според Стефан Захариев манастирът бил изграден върху останки на езически храм през старобългарската епоха. Според руския пътешественик Виктор Григорович древният манастир край бившето село Баткун (днешен квартал на Паталеница) е основан от баткунски банове.
След турското нашествие у нас манастирът бил разрушен. По-късно бил изграден отново, но през 1774 г. е разрушен за втори път след насилствено помохамеданчване на част от българското население в близката родопска долина Чепино. По-късно отново е обновен, но по-малък като постройка с една каменна черква. Манастирът е давал подслон на много известни местни хайдушки войводи – Тодор Банчев, Бейко Гащанов и на техните хайдути. Те били посрещани винаги радушно от игумена на манастира Герасим. В манастира е отсядал и Васил Левски. През 1872 г. при една от своите обиколки в Пазарджишко той посетил Баткунския манастир и основал революционен комитет с представители от околните села – Паталеница, Баткун, Црънча, Елидере (днес Ветрендол) и Ямурчово (днес Мокрище).
Манастирът винаги е привличал поклонниците от близки и далечни места. По-будните българи от Пазарджик като Стефан Захариев, Станислав Доспевски и други посещавали манастира през летните месеци, за да се отморят там сред хубавата природа. Станислав Доспевски имал семейна стая, която сам изписал. Пазарджишкият управител Али бей също посещавал и уважавал манастира, защото там се излекувал. За миналото на манастира днес напомнят едно старо клепало в двора му и мраморна плоча от старата манастирска чешма с възпоменателен надпис от 1781 г., сега вградена в стената на манастира.
В манастира се намира рядка и много интересна забележителност – стара лоза, свидетел на различни времена и епохи. Историята на старата лоза се губи далеч в древността. Игуменът на манастира архимандрит Василий Петров, работил и живял тук повече от 30 години (починал през 1977 г.) разказва, че лозари чрез задълбочени изследвания установили, че лозата е на възраст над 500 години, най-старата на Балканския полуостров. Размерите на тази столетница били необикновени. Характерна била дебелината на стеблото ѝ. То имало обиколка 1,10 метра. Преди много години короната ѝ е била около 70-80 пъти по-голяма, отколкото е сега и е покривала целия двор на манастира. През 1978 година силна буря счупила скелето и съборила лозата на земята. Откъртен бил и най-големия и плодоносен клон. Сега в дънера на старата лоза са се развили две нови стъбла, които в момента плодоносят. Лозата ражда черно на цвят грозде с твърди зърна, използвано предимно за вино. Петвековницата е обявена за природна забележителност и се охранява от държавата.

www.bulgariamonasteries.com/batkunski_manastir.html
www.plovdivskamitropolia.bg/eparhiya/manastiri/94-batku...
www.bulgariatravel.tv/landmark/get/515
purebulgaria.net/s-879-%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%BA%D1%83%D...
opoznai.bg/view/batkunski-manastir-sv-sv-petar-i-pavel
svetimesta.com/%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%...
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0...
www.hotelmap.bg/%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0...
bgglobe.net/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%...
arhiereiskopz.com/churches/manastiri/batkunski-manastir...
www.photomoments.bg/bg/post/batkun-monastery
www.naselo.net/batkunski-manastir-sv-petar-i-pavel-v-bl...
Nearby cities:
Координати:   42°7'42"N   24°10'52"E
This article was last modified преди 1 месец