Lacul de acumulare Oaşa Mică

Romania / Alba / Sugag /
 lac de acumulare  Adaugă categorii

Acumularea. Principala lucrare a amenajarii raului Sebes o reprezinta acumularea Oasa, realizata in spatele barajului din cheile cu acelasi nume. Pentru ca debitul modul al raului in sectiunea barata este de numai 4,10 mc/s cules dintr-un bazin de 187 kmp, a fost necesar sa se recurga la bazinele vecine dispunand de o suprafata de 210 kmp. Derivatia secundara Ciban (5 km subteran + 770 m canal) aduce un debit suplimentar de 0,25 mc/s din captarile Gropata (Ciban), Ruginosu, Casii, Hurdubel si Muntelul. Pe traseul aductiunii principale debitul se suplimenteaza cu apele captarii Prigoana – 0,7 mc/s adusi printr-o conducta de 1,7 km si put. Prin pompaj Cugirul Mic, Cugirul Mare si Gilceag (galerii de 9,8 km) – 2,45 mc/s, refulate in galeria fortata a CHE Gilceag.
Din punct de vedere geologic, roca de baza in cuveta lacului este constituita din gneise micacee cu trecere spre micasisturi, de buna calitate.In ampriza barajului la cote superioare ale versantului au existat mici dificultati geologice.
Barajul este din anrocamente cu masca de beton armat, are o inaltime de 91 m si permite o acumulare de 136 mil mc. Bazinul controlat dispune de un stoc anual de 120 mil mc, ceea ce ii confera un regim de acumulare multianual. S-a ales ca solutie acest tip de baraj, deoarece balastul existent in zona prezenta un procent ridicat de mica, ceea ce il face impropriu pentru prepararea betonului necesar pentru un eventual baraj arcuit.
Devierea apelor in timpul executiei lucrarilor s-a asigurat prin doua galerii in versantul stang si care au putut transporta pana la 100 mc/s, adica debitele cu asigurarea de 20%. In final una din cele doua galerii, echipata cu doua vane plane, devine golire de fund (60 mc/s), iar cealalta, blocata spre amonte cu un dop de beton, va asigura accesul la vane in timpul exploatarii.
Evacuatorul de ape mari, un canal situat pe versantul drept, asigura un front deversant de 14 m lungime si 4 m inaltime. Debitul maxim de calcul a fost de 295 mc/s, iar cel de verificare de 420 mc/s.
Aductiunea principala, in lungime totala de 8456 m, este in galerie cu D=3,7 m. Printr-un put, primeste pe traseu apele captarii Prigoana.
Nodul de presiune. Este format din castelul de echilibru (H=32 m, D=5 m), camera inferioara (L=120 m, D=6 m), camera superioara (H=16 m, D=12 – 22,6 m). Urmeaza casa vanei fluture, galeria fortata (L=742 m, D=2,8 m), cu o inclinare de 32º, distribuitorul si cele 2 vane sferice. Pe galeria fortata exista o casa de vane unde se dirijeaza apa care adusa pe conducta din galeria intermediara de la staaia de pompe Gilceag
Centrala Gilceag. Realizata in caverna la capatul unei galerii de acces auto de 370 m este echipata cu 2 grupuri Francis cu ax vertical de 75 MW care turbineaza 20 mc/s la o cadere de max. 465 m.
Galeria de fuga (L=610 m, D=4 m in forma de potcoava) debuseaza in lacul Tau. Pentru ca apele lacului Tau sa nu puna sub presiune galeria de fuga, camera batardoului joaca rol si de castel de echilibru.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°33'43"N   23°36'59"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 7 ani