Pallavicini-kastély (Mosdós)

Hungary / Baranya / Godre / Mosdós / Petőfi utca, 4
 park, kórház, udvarház, nemesi kastély, szanatórium
 Fotó feltöltése

A kastélyegyüttes főépületét 1892-ben fejezték be. Építése Pallavicini Ede őrgróf nevéhez fűződik. Pallavicini Ede nagyobb birtoka Szeged környékén volt, mosdósi uradalmára csak vadászni járt. Asztmás betegségben szenvedett. Mivel úgy érezte, hogy e környék klímája könnyít a baján, építtetett egy skót lovagvárakat utánzó kastélyt, mely aztán 1932-ben bekövetkezett haláláig, otthonául szolgált. A nagy értékű ingatlan - benne a 4000 kötetes könyvtárral, értékes szarvasagancs-gyűjteménnyel - fia, György tulajdonába került. György már nem itt lakott, intézője útján irányította a birtok ügyeit, aki a kastély parkjában egy kis lakot épített magának, ma ezt az épületet kis kastélynak nevezik.

Az értékes ingatlant 1936-ban megvásárolta Somogy Megye Törvényhatósága, majdan kialakítandó gyógyintézet céljára. 1939-ben lengyel katonai menekülttábor, 1944 decemberében szovjet hadikórház. 1947-ben görög menekült gyermekek otthona. A Somogy Megyei Tüdő - és Szívkórház 1949. november 16-án kezdte meg mai rendeltetésének megfelelõ mûködését.
2002. július 1-tõl a Magyarországi Református Egyház kezelésébe került. A kastélyban van a székhelye a Magyar Gyermekgyógyászok Társaságának is.

A kórházi épületeket 17 hektáros park veszi körül. A növények többségét a XIX. században ültették, de a kórház is rendszeresen telepít exótákat. A fák között hangulatos sétautak vezetnek a kis tisztásokon lévő szökőkutakig.
Közeli városok:
Koordináták:   46°21'24"N   17°59'41"E
This article was last modified 15 évvel ezelőtt