Disznókő birtok

Hungary / Borsod-Abauj-Zemplen / Mad /
 estate (manor / mansion land) (en), winery (en), szőlőskert, bor bolt

Tokaj-Hegyalja, Magyarország északkeleti csücskében, Budapesttől mintegy 250 km-re található. Aki Budapest felől érkezik a vidékre, Miskolcot, majd Szerencset elhagyva, a borvidék dél-nyugati kapujában, Mád, Tarcal és Mezőzombor települések határában mindjárt a Disznókő birtokkal találkozik.

A birtok, amely az 1772. évi szőlőkataszteri besorolás szerint első osztályú területté nyilváníttatott, 150 hektáron terül el a Tokaji borvidék déli részén. A múltban a birtok a Rákóczi családé, majd a XVIII. századtól több, nagy nemesi család tulajdona volt, úgy mint: Lónyay, Szirmay, Patay, Andrássy, Almássy, Illésházy család, Vay báró, József főherceg, Harkányi báró és Waldbott báró.

A XIX. század elején Lónyay Menyhért itt építette fel a Sárga Borházat, amely a birtok présháza volt. Ez a szép klasszicista stílusú, műemléki épület ma a borvidék egyik leghíresebb éttermének ad otthont.

Gyönyörű kép tárul a látogató szeme elé. Az Alföld és a Zemplén hegység déli nyúlványainak találkozásánál szelíd szőlős kertek, ősi teraszok húzódnak és a domb alján egy régi, sárga színű, klasszikus stílusú épület, a Sárga Borház látható.

A régi borház mögötti szőlődomb tetején áll egy fehér filagória, a valamikori tulajdonosok szépkilátóhelye, s mellette egy jókora szikla, a Disznókő...

A Disznókő szőlőbirtok épületegyüttese Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb és leglátványosabb borászati építménye. Az épületegyüttes legrégebbi részei a XVIII. század végén épültek. A Sárga Borház, a szőlődombon álló filagória, és távolabb, a szőlők fölött magasodó barokk stílusú őrtorony, mind a régmúltat idézik. Az épületegyüttes új elemei, a présház és a traktorgarázs Ekler Dezső, Ybl díjas építész tervei alapján készültek el 1995-ben.

www.disznoko.hu/disznoko.php?akt_menu=63#
Közeli városok:
Koordináták:   48°10'3"N   21°18'38"E
This article was last modified 15 évvel ezelőtt