Уништа

Croatia / Split-Dalmacija / Vrlika /
 Upload a photo

Погрешно је тумачити "Горња Уништа" то једноставно не стоји јер Горња Уништа не постоје у Топологији географског простора Тромеђе, Лике Босне и Далмације.
Уништа, општина Босанско Грахово, мало мјесто на обронцима Динаре у којима се сусрећу следећа презимена: Петковић (некада најбројнији) Маљкобић, Ковачевић Утржен; Санарђија, Гризељ и Галијот.

Друга насебина по величини поменутог мјеста искључиво је била насељена Србима који су у посљедњом рату напустили своја огњишта, имовина истих потпуно уништена. Нема никаквих назнака да ће се исти вратити у своје мјесто предратног пребивалишта јер за то непостоје услови. Разрушено село репортери углавном избјегавају да сликају јер је оно потпуно пусто, разорено од стране ХВ у операцији "ОЛУЈА" а да у истом није било легитимног војног циља.
Nearby cities:
Координате:   44°2'29"N   16°27'2"E

Comments

  • Samo Gornja Uništa su naseljena. Donja Uništa su napuštena jer su Četnici bježali pred Olujom, ali su prije toga potjerali civile ili su ih vodili kao zaštitu. Legitimni vojni cilj je svaka kuća u kojoj obitava ili spava naoružani vojnik ali i civilna kuća u kojoj je vojna puška ili recimo vojna kuhinja (Perina kuća u Donjim Uništima). Da nebi bilo zabune, ostavili ste popis vojnih postrojbi. Mogu ti poslati kopiju.
  • A ti bi opet nešto mrdao oko granice?!
  • Нема потребе за паранојом нити има потребе фалцификовати чињенице. Дакле, Уништа су спалиле оружане снаге ХВ припадници 126 пуковније и још неке јединице о којој ћемо неком другом приликом. Даље, Униша прва у БиХ формирају ХДЗ и након тога се наоружавају. Подпадају под оперативну групу 6 ЗНГ. О структури организовања и плановима ликвидације српског становништва неком другом приликоми и на вишој инстанци. Срби нису побегли пред невременом него су пружили достојанствен отпор сразмерно снагама које су нас напале. Сведочанство цивилних жртава говори да вас нисмо смели чекати јер су Митар и Марија свирепо заклани.
  • Posalji kopiju ako nije photoshop
  • Posalji kopiju ako nije photoshop
  • Selo je prelijepo, bio sam turisticki ovde. Koliko sam uspeo da razumijem neki od mjestana su zaplaili namerno kuce srbima kada su ovi izbjegli, znaci posle rata, sto je zaista neljudski
  • Show all comments
This article was last modified 15 years ago