Братська могила моряків лінкора "Новоросійськ" (29.10.1955) (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь / вул. 5-а Бастіонна
 пам'ятник, на мапі відображати тільки контур, військовий меморіал / пам'ятник, військове захоронення / цвинтар, братська могила

29 жовтня в 1:00 31 хвилину під корпусом корабля з правого борту в носі пролунав вибух, еквівалентний 1000-1200 кг тротилу, наскрізь пробив корпус лінкора, вирвавшись частина палуби полубака і пробив в підводній частині дірку в 150 кв. м. Оскільки в місці вибуху перебували носові кубрики, відразу загинуло від 150 до 175 людей. Вибух стався біля Павловського мису.
Лінкор намагалися відбуксирувати на мілководдя, але який прибув на корабель командувач Чорноморським флотом віце-адмірал Пархоменко призупинив розпочату буксирування. Запізніле наказ про відновлення буксирування виявилося безглуздим: носова частина вже сіла на грунт. Не відразу адмірал дозволив і евакуювати незайнятих в рятувальних роботах моряків, яких на Юті скупчилося до тисячі чоловік. Коли рішення про евакуацію було ухвалене, крен корабля почав стрімко наростати. О 4 годині 14 хвилин лінкор ліг на лівий борт і через мить уткнувся щоглами в грунт. О 22 годині того ж дня корпус повністю зник під водою.
У катастрофі загинуло 604 людини, включаючи аварійні партії з інших кораблів ескадри. Багато з них були замкнені у відсіках перекинулася корабля - з них вдалося врятувати лише дев'ять чоловік (сімох через прорізане в кормовій частині днища отвір та двох із-під палуби Юта, нещільно прилягала до грунту). Водолази перестали чути стукіт моряків замкнутих в корпусі лінкора лише 1 листопада .
Міста поруч:
Координати:   44°36'0"N   33°30'49"E
Ця сторінка востаннє змінена 14 років тому