Magyar katonai temető (Lovasberény)

Hungary / Fejer / Lovasbereny / Lovasberény
 második világháború (1939-1945), katonai temető

A kastélyparkban a tó mellett található a II. világháborúban Lovasberényben elesett katonák sírkertje. 14 magyar és egy német katona alussza itt örök álmát. 1944. novemberében a 6. német hadsereg főparancsnoksága működött a faluban, itt öszpontosult a magyar 2. páncélos hadosztály négy zászlóalja.

1945. március 22-től Székesfehérvár visszafoglalásával megszűntek a térségben a hadműveletek.
A Cziráky-kastély a hadműveletek alatt és részben utána hadikórház volt. A katonatemető területére 1944. december 11-én temettek először. Késöbb a magyarok mellé német katonák is kerültek, míg az orosz halottakat a kápolna nyugati oldalán tömegsírba temették el.
14 magyar és egy német katona a magyar katonatemetőben nyugszik.
1996-ban a Német Hadisírgondozó Szövetség exhumálta nemzete katonáit Fejér megye területéről és áttemette a székesfehérvári Szentlélek temetőbe. Ez történt a lovasberényi katonatemetőben elhantolt ismeretlennek jegyzett, valószínűleg német, és a kápolna melletti német katonákkal is. Az egyetlen német katona, aki a lovasberényi magyar katonatemetőben fekszik azért maradt itt, mert a német katonák exhumálásakor úgy döntöttek, hogy nem bolygatják meg a magyar sírok közé tagozódott sírhantot.
Közeli városok:
Koordináták:   47°18'44"N   18°32'34"E
This article was last modified 11 évvel ezelőtt