Kertészeti Egyetem kísérleti üzeme (Budapest)

Hungary / Pest / Gyal / Budapest / Péteri-major
 Fotó feltöltése

kiserletiuzem.uni-corvinus.hu/

A Kertészettudományi Kar jelenlegi Kísérleti Üzemének és Tangazdaságának kialakulásához vezető több, mint egy évszázados út 1853-ban kezdődött. Ebben az évben Dr. Entz Ferenc megalapította a jelenlegi intézmény jogelődjét, amely 1859-ig az alapító tulajdonában maradt. 1859-ben a Gellérthegyen az Országos Magyar Gazdasági Egyesület mintaszőlőt és -pincészetet, a hegy alatt pedig, a Lágymányoson, egy kertész- és vincellérképzőt létesített. A századfordulón és azt követően a tanintézet többszöri átszervezésen esett át, de a tanüzem, tankert fejlődése a budai területen egészen a II. Világháborúig töretlen volt.
A Világháborút követően ismételten megindult az intézmény fejlődése, újra indult a kertészképzés és a tangazdaság megszervezése. A tangazdaság 1951-ben – több gazdaság egyesítése útján – alakult ki Soroksáron, majd az 1953-ban létesített szigetcsépi tangazdasággal vonták össze 1961-ben. 1962-ben újabb egyesülés következett a Taksonyi Állami Gazdasággal és néhány Budapest környéki üzemrésszel. Ekkor a tangazdaság összes területe közel 6000 katasztrális hold volt.
1964. január 1-jével a 77174/1963. számú Utasítás alapján a Földművelésügyi Miniszter az említett tangazdaságból történő leválasztással létrehozta a mai Kísérleti Üzem és Tangazdaság közvetlen jogelődjét.
A legfontosabb feladatok kezdettől fogva: a hallgatók korszerű gyakorlati képzése, a kertészeti kutatás segítése, szaktanácsadás és tanfolyamok szervezése valamint az eredményes termelési tevékenység.
A Tangazdaság a Kertészeti Egyetemen a rektor felügyelete alatt működött. 2000-ben az egyetemi integrációval egy időben Kertészettudományi Kar önálló elszámolású szervezeti egysége lett.
Az utóbbi évek egyetemi átszervezései után a Tangazdaság végül a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Kísérleti Üzeme és Tangazdasága nevet kapta.
A Tangazdaság jelenleg két telephelyen üzemel. Pestszentimre és Soroksár határán (soroksári közigazgatási területként) találhatók a Kísérleti Üzem és Tangazdaság jelentős kertészeti részei: a Dísznövénytermesztési, a Gyógynövénytermesztési, a Gyümölcstermesztési, a Faiskolai, a Nemesítési, az Ökológiai Gazdálkodás és a Zöldségtermesztési Ágazat. A kertészeti ágazatokon kívül jelentős a szántóföldi művelés is. A Szigetcsépi területek egy részén 2011-től a Szőlészeti és Borászati Intézet gazdálkodik, szőlő és szántó művelési ágakban. A Duna parti oldalon a Kísérleti Üzem elsősorban szántóföldi gazdálkodást, kisebb területen pedig gyümölcs- és szőlőtermesztést folytat.
Közeli városok:
Koordináták:   47°23'48"N   19°8'49"E
This article was last modified 11 évvel ezelőtt