Mátraalmás

Hungary / Nygrad / Batonyterenye /
 üdülőhely, üdülőterület, településrész

A Mátra északi oldalában, 850-950 méteres hegycsúcsok és sűrű erdők ölelésében találjuk ezt a parányi települést, melyet a 18. század elején idetelepülő 4 család - a Lajgutok, Gembiczkiek, Draveczkiek és Storkok alapítottak. Mátraalmás egyike az ország legmagasabban fekvő falvainak, földrajzi elhelyezkedéséből adódóan egyedülálló természeti adottságokkal rendelkezik.

A falu régen Szuhahutaként volt ismert, jelenlegi nevét 1962-ben kapta. A 18-19. században üveghuta működött itt, majd ezt követően a faeszközök és bútorok készítése biztosította a helyi lakosság mindennapi megélhetését.

A település hangulatát egész évben meghatározza a természet közelsége, a városi élet zaja után pihentető csend és nyugalom. Mátraalmás lélekszáma alig haladja meg a 100 főt, a településen található régi és új építésű házak jelentős része nyaraló-telelő épület. A falu szomszédságában találunk meredek hegyoldalakat, kristálytiszta vizű csörgedező patakokat, valamint érintetlen, tavasszal és nyáron vadvirágokkal teli réteket. A környék éghajlata jelentősen eltér a Magyarország alacsonyabban fekvő területeit jellemző viszonyoktól: a nagyobb magasságnak köszönhetően a nyár időjárása jóval kellemesebb, mint Budapesten vagy az Alföldön. Télen a hótakarós napok igen magas száma tekinthető érdekességnek.

A település napjainkban közigazgatásilag Szuhához tartozik.

Forrás: www.matraalmas.hu - Mátraalmás község honlapja
Közeli városok:
Koordináták:   47°56'2"N   19°54'55"E
This article was last modified 13 évvel ezelőtt