Був пам'ятник І. В. Бабушкіну (Дніпро)

Ukraine / Dnipropetrovska / Dnipropetrovsk / Дніпро
 історичний шар  Додати категорію

Був встановлений 13 січня 1953 року на однойменній вулиці. Скульптор - І. С. Зноба.

Іван Васильович Бабушкін (1873-1906 рр.) - професійний революціонер, більшовик-іскрівець, учень і соратник В. І. Леніна.
Народився 15 (3) січня 1873 в селі Леденгское Тотемського повіту Вологодської губернії в родині селянина.
У 1894 році Бабушкін І. В. почав займатися в марксистському гуртку під керівництвом Леніна, займався революційною пропагандою серед робітників Сем'янниківского, Олександрівського та Скляного заводів.
У лютому 1897 року І. В. Бабушкіна на три роки відправили до Катеринослава, де він продовжив колишню діяльність, перейшовши на нелегальне становище.
У грудні 1897 року Бабушкін Іван Васильович став одним з організаторів Катеринославського «Союзу боротьби за визволення робітничого класу».
У жовтні 1898 року за керівництвом Івана Васильовича був створений Катеринославський комітет РСДРП.
У 1900 році Бабушкін І. В. організував випуск нелегальної газети «Південний робітник», був агентом і кореспондентом газети «Іскра».
В кінці лютого 1901 року Й. В. Бабушкін переїжджає в Орєхово-Зуєво, де веде пропаганду серед робітників текстильних фабрик Сави Морозова.
В кінці 1901 року Івана Васильович Бабушкін був заарештований, але влітку 1902 року втік з Катеринославської в'язниці і приїхав до Леніна в Лондон.
У 1903 році Бабушкін Іван Васильович був знову заарештований і засланий на п'ять років в Верхоянск (Східна Сибір). Був звільнений за амністією в 1905 році, Бабушкін став членом Іркутського і Читинського комітетів РСДРП, співробітничав в партійній газеті «Забайкальський робітник».
У січні 1906 року Івана Васильович Бабушкін з кількома товаришами віз з Чити зброю для підготовки заколоту в Іркутську. Він був захоплений на місці злочину і розстріляний на станції Мисова Забайкальської залізниці.

Вкрадений у листопаді 2013 р.
Міста поруч:
Координати:   48°28'16"N   35°0'12"E
Ця сторінка востаннє змінена 4 років тому