Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος | Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, Η ορθόδοξη εκκλησία

Greece / Messinia / Pilos /
 Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, Η ορθόδοξη εκκλησία

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που συναντούμε μέσα στο Νιόκαστρο της Πύλου χτίστηκε αρχικά ως τζαμί, πιθανότατα το 1573. Ήταν το ένα από τα δύο ισλαμικά τεμένη της πόλεως του Ναβαρίνου. Έχει σταυροειδή διαμόρφωση με έναν κεντρικό και τέσσερεις μικρούς τρούλους. Στη δυτική όψη υπάρχει εξωτερικό προστώο (ρεβάκ) με πέντε τόξα, εκ των οποίων το ένα κατέρρευσε κατά την κατεδάφιση του μιναρέ.
Το 1686 ο Βενετός αρχιστράτηγος Φραγκίσκος Μοροζίνι κατέλαβε τα κάστρα του κόλπου του Ναβαρίνου και μετέτρεψε το τζαμί σε ρωμαιοκαθολικό ναό του Σωτήρος Χριστού. Μετά την ανακατάληψη του Μοριά το 1715, οι Τούρκοι το επανέφεραν στη λατρεία του Αλλάχ και τέλος οι Έλληνες μετά την Απελευθέρωση το μετέτρεψαν σε εκκλησία επ’ ονόματι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Το τζαμί του Νιόκαστρου υπήρξε μάλλον «τυχερό» σε σχέση με τα περισσότερα ισλαμικά μνημεία, καθώς μετετράπη σε ορθόδοξη εκκλησία. Αδιαφορώντας για την αρχιτεκτονική ή πρακτική αξία τους, οι Έλληνες έβλεπαν τα τζαμιά ως σύμβολα του μισητού Ισλάμ, που επί αιώνες καταπίεσε τους χριστιανικούς λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οπότε εξαφάνισαν τα περισσότερα από αυτά από προσώπου γης. Από όσα γλύτωσαν, τα περισσότερα έχασαν τους μιναρέδες τους και απέκτησαν ποικίλες χρήσεις, ασύμβατες με τη λατρεία για την οποίαν είχαν οικοδομηθεί.
Είναι κοινή η μοίρα των ναών σε κάθε εποχή, όταν καταλαμβάνονται από πιστούς άλλης θρησκείας, είτε η απόδοσή τους στη νέα θρησκεία, είτε η βεβήλωσή τους με την επιβολή ταπεινωτικών χρήσεων. Παρακολουθώντας την τύχη που είχαν τα τεμένη του ελλαδικού χώρου, μας εκπλήσσει η ευρηματικότητα στην αξιοποίηση όσων δεν κατεδαφίστηκαν. Καταδεικνύεται ακόμη πως η τύχη που είχαν οι εκκλησίες μας στη σημερινή Τουρκία, δεν διαφέρει και πολύ από την τύχη των τζαμιών στη δική μας χώρα.
akrokerama.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4944.html
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   36°54'44"N   21°41'26"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 7 έτη πριν