Yoğuntaş Polos Kalesi

Turkey / Kirklareli / Kofcaz /
 ruined castle (en), Medieval / Middle Ages (en), ilginç yer, görünmez, historic ruins (en)

Kırklareli’ne 21 km. uzaklıktaki Yoğuntaş Köyü’nde bir kale bulunmaktadır. Büyük olasılıkla bu kale daha önce Thraklar zamanında yapılmış, Helenistik dönemde Makedonya Kralı II.Philip zamanında genişletildiği ve onarıldığı kaynaklarda belirtilmektedir. Roma döneminde bir süre kullanılmış, daha sonra da Bizanslılar tarafından onarılmıştır.

Evliya Çelebi, Sultan I.Murad’ın Yoğuntaş’ı fethederken bu kalenin ele geçirilmesinde zorlandığından söz etmektedir.

Kalenin yapımında kesme ve moloz taş birlikte kullanılmıştır. Kalenin yuvarlak kemerli kapısı ve yuvarlak bir kulesi günümüze iyi bir durumda ulaşabilmiştir. Çevresinde çok sayıda Roma ve Bizans dönemlerine ait keramik parçaları da bulunmuştur.

Büyük ölçüde yok olmuştur. Yaklaşık 100 metreye 460 metrelik bir alanı çevreleyen kale duvarları moloztaş ve kireç harcı ile örülmüştür. Batı tarafında dairesel bir burç ve sur duvarları 5-6 metreye kadar ayaktadır. Burç duvarlarında 5 sıra tuğla hatıl sıraları da görülmektedir. Burca çıkış duvar içerisinde dönen bir merdivenle sağlanmaktadır. Kalenin doğu tarafı daha harap durumdadır. Temel seviyesinde taş yığınları şeklinde duvar takip edilebilmektedir. Kalenin güney kısmında, sur duvarının dışında, sarnıç olduğu düşünülen yaklaşık 15x20 m ebatlarında, yol kotunun altında, dikdörtgen planlı bir yapı kalıntısı bulunmaktadır. Duvarları moloz taş ve kireç harcı ile örülmüş olan yapının üstü büyük ölçüde yıkılmış yine moloz taş örgülü iki büyük tonoz ile örtülüdür.
Nearby cities:
Koordinatlar (Enlem ve Boylam):   41°50'15"N   27°3'56"E
This article was last modified 8 yıl önce