Localizarea fostei manastiri Vacaresti (1736) (Bucureşti)

Romania / Bukarest / Bucharest / Bucureşti / Calea Văcărești
 închisoare, mănăstire, strat istoric

Construita in sec. XVII de catre Nicolae Mavrocordat si fiul sau Constantin, manastirea devine loc de detentie pentru conducatorii Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca. Din 1864 este oficializata drept "Inchisoare de stat". Din punct de vedere arhitectural era considerata "cea mai izbutita biserica din lumea ortodoxa".
Este demolata in decembrie 1986 pentru a face loc unei imense sali a sporturilor (dupa alte surse unui tribunal).
www.miculparis.ro/newsletter/issues/2006-octombrie/dist...

fototecaortodoxiei.ziarullumina.ro/6-169-manastirea-vac...
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°23'46"N   26°7'21"E

Comentarii

  • Pacat... trebuia construita o manastire nu un circ. http://doarortodox.wordpress.com/2009/01/10/distrugerea-manastirii-vacaresti/
  • Trebuia refacuta manastirea pentru ca inca mai exista coloane, sculpturi, decoratiuni, fresce. Nu se sa faca o porcarie de mall, dar nici o biserica chiciaosa cu geamuri de termopan, new style [prietenii stiu la ce ma refer:P:((], ci replica cat mai fidela a Vacarestilor, o perla de arhitectura la vremea ei, capodopera stilului brancovenesc.
  • Sun Plaza s-a construit pe "scheletul" ruinat al unui "circ al foamei" inceput pe vremea lui Ceausescu (Nea Nicu', Nea Ceasca etc.) si ramas neterminat. Acesta a fost construit pentru a "masca" locul pe care era inainte Man. Vacaresti, ale carei chilii au fost transformate in inchisoare, amintire din "tineretea revolutionara" a fostului dictator.
  • In unele documente vechi se spune ca Manastirea Vacaresti (cea disparuta din acest loc) ar fi fost legata prin 2 galerii subterane, cu una de Curtea Veche (ce avea o ramificatie spre biserica Sf. Ioan Nou, situata in vecinatatea Curtii, langa actualul magazin Unirea) si cu alta de conacul familiei boieresti Dudescu din fostul sat Dudesti-Cioplea, in prezent pe strada Ilioara, vis-a-vis de fosta scoala de soferi si de clinica veterinara. Ultimul, spun unele zvonuri, ar fi fost folosit si pe vremea cand functiona inchisoarea Vacaresti pentru a aduce condamnatii la moarte in curtea conacului, unde erau executati... Oricum, ar fi interesant daca s-ar putea face unele masuratori in zona cu aparatura GPR (Ground Penetrating Radar = georadar) sau GPS (Ground Penetrating Sonar), poate s-ar lamuri aceste mistere.
  • http://fototecaortodoxiei.ziarullumina.ro/6-169-manastirea-vacaresti/album
  • PACAT ACOLO AM COPILARIT SI EU SI PARINTI SI BUNICI MEI
  • Arata toate comentariile
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 11 ani