Фракійська гробниця в Казанлиці (Казанлик)

Bulgaria / Stara Zagora / Kazanlak / Казанлик
 гробниця, музей, цікаве місце, Світова спадщина ЮНЕСКО, пам'ятник історії, 100 Tourist Sites of Bulgaria (en), Thracian heritage (en)

Фракійська гробниця в Казанлиці — частина стародавнього некрополя, знайдена солдатом у 1944 році під час спорудження окопу в північно-східній частині міста Казанлик у Болгарії.
Датується кінцем IV століття до н. - початок III століття до н. і з 1979 року входить до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Доступ до гробниці обмежений задля збереження фресок. Для туристів створена точна копія.
Гробниця створена наприкінці 4 — на початку 3 століття до н. е. для фракійського правителя Ройгоса. Стіни облицьовані мармуровими плитами і прикрашені фресками. Картини, що розповідають про життя фракійців та їхні військові перемоги, створені художником Кодзамакісом, який використовував у своїй роботі 4 кольори: чорний, червоний, жовтий і білий. Сюжети фресок пов'язаний із часом правління людини, для якої була побудована гробниця.
У центрі залу навпроти входу знаходиться зображення чоловіка і жінки, що сидять за столом з наїдками, навколо них — слуги з подарунками. Вище — фігура Богині-матері (Деметри), яка керує підземним царством. Досить реалістично представлені сцени поховальної церемонії: зображення подружньої пари, що тримаюєся за руки, символізує прощання і розставання у світі мертвих.


www.youtube.com/watch?v=Vt4BtoUAG8s
Міста поруч:
Координати:   42°37'32"N   25°23'57"E