Σισκέρτ, Σιουνίκ

Armenia / Syunik / Kapan /
 Ανέβασμα φωτογραφίας

Το Σισκέρτ (αρμενικά: Շիշկերտ) είναι ένα χωριό στον δήμο Καπάν, στην επαρχία Syunik της Δημοκρατίας της Αρμενίας, περίπου 16 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης του Καπάν, χτισμένο στην αριστερή όχθη του αριστερού παραπόταμου Σισκέρτ του ποταμού Τσαβ, 12 χλμβορειοδυτικά του χωριού Τσαβ, σε υψόμετρο περίπου 1820 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το χωριό περιβάλλεται από πυκνά δάση, από όπου ξεκινά ο ποταμός Μπασούτα, ο οποίος διασχίζει τα χωριά Τσαβ και Νερκίν Χαντ και χύνεται στον ποταμό Αράξ.
Το χωριό ήταν ένα από τα φορολογικά χωριά της μονής του Τατέβ και υπήρξε μια από τις στρατιωτικές βάσεις του Νταβίντ Μπεκ.
Οι ντόπιοι πολέμησαν νικηφόρες μάχες ενάντια στις δυνάμεις του Χανάτου, διατηρώντας ελεύθερη τόσο την επικράτεια του χωριού όσο και την επαρχία που ονομάζεται Τσαβντούρ. Στο παλιό νεκροταφείο του χωριού, είναι θαμμένος ο γενναίος στρατηγός του Νταβίντ Μπεκ, ο Μεγρετσί Αρακέλ.
Το χωριό ξεχώρισε επίσης κατά τη διάρκεια του αγώνα επιβίωσης του Ζανγκεζούρ. Οι κάτοικοι μετείχαν σε πολλές νικηφόρες μάχες ενάντια στις μουσουλμανικές δυνάμεις αλλά και τον Κόκκινο Στρατό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού ήταν 264 κάτοικοι , ο δε σημερινός πληθυσμός είναι 229 άτομα.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   39°4'19"N   46°21'5"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 2 έτη πριν