Areál MUNA, V.Ú.8189

Czech Republic / Olomoucky / Mikulovice /
 arsenal / weapon and ammunition storage (en), vojenský
 Nahrát fotografii

V roce 1938 po zabrání Sudet založeno vojenské skladiště (Heeresmunitionsanstalt Niklasdorf, potud MUNA), v roce 1940 přivedena železniční vlečka. Celková délka kolejí dosahovala 7 km. Výstavbu zajišťovali nuceně nasazení a snad i zajatci (po roce 1945 nalezen hromadný hrob příslušníků Rudé armády.
Po roce 1945 sběrné místo Němců určených k odsunu. Po jeho skončení areál SNB, měl zde mít výcvikové středisko. Od roku 1950 53. dělostřelecká základna, inventarizovali a shromažďovali zde trofejní zbraně a munici. Měla zde také působit škola pro výcvik partizánů a diverzantů.
Na začátku 60. let zřízen vojenský útvar 8189, rozšiřování a dostavování areálu. Útvar spadal pod Ministerstvo vnitra, spravoval také detašované skladiště Smolkov u Ostravy, Hůrka u Králík a Adam u Mladkova (bývalé pevnosti).
Většinou zde byla skladována minuce pro útvary raketových vojsk ČSLA, dále letecká munice, dělostřelecká a munice pro ruční zbraně. Jelikož se jednalo o zásobovací základnu, své depoty tu měly železniční, dílenské a i opravárenské útvary. Rovněž tak zde byla skladována trhavina určená ke stavbě přečerpávací elektrárny na Dlouhých Stráních. Útvar měl i vlastní hasičskou zbrojnici, kde s největší pravděpodobností byla dislokována vojenská hasičská jednotka.
V 70. a 80. letech zde sověti prováděli údržbu a snad i demontáž a likvidaci jaderných hlavic dle smlouvy SALT II.
V roce 2005 areál přechází do majetku obce Mikulovice, v roce 2009 snesena železniční vlečka. Z velké části areál nyní chátrá a je opuštěný.
Nejbližší města:
Souřadnice:   50°16'40"N   17°19'14"E
Tento článek byl naposledy upraven 7 years ago