Solné mlýny (Olomouc)

Czech Republic / Olomoucky / Bystrovany / Olomouc / Sladkovského, 234/47

V roce 1921 byla založena společnost s r.o. Solné mlýny v Olomouci za společenstva Čechoslavie, import a export spol. s r.o. Olomouc a Banky československých legií Praha. Tato společnost vystavěla v průběhu tří let nový závod na zpracování soli v Holici u Olomouce. Toto místo bylo zvoleno především pro svoji významnou polohu v centru státu.

Solné mlýny byly na tehdejší poměry podnik velkých rozměrů. Skládal se z několika budov, vlastní železniční vlečky, vlastním nákladem zbudované silnice, dílen, dvou obytných domů a především vlastní budovy mlýna a balírny a obrovských skladů na kapacitu více jak 20 tisíc tun kusové soli. Byl to jedinečný podnik svého druhu v republice a vybavení nejmodernějšími stroji a zařízením nemělo obdoby v celé střední Evropě. Pohon byl zajištěn výlučně elektřinou, podnik měl i vlastní vodovod. Výroba a tím i činnost celého podniku byla slavnostně zahájena 2. ledna 1924 a toto datum je tak fakticky považováno za vznik historie a tradice firmy.

Během své bohaté historie firma několikrát změnila majitele, vždy si ale uchovala svou vyjímečnou pozici v produkci strategicky důležité suroviny - soli. Od roku 1992 jsou Solné mlýny akciovou společností. Prostřednictvím kupónové privatizace a následného obchodování akcií na burze přešlo vlastnictví společnosti ze státu do rukou soukromých společností, fondů a fyzických osob.

V roce 2004 jsme oslavili již 80. výročí zahájení zpracování soli v Olomouci. I po této dlouhé době je akciová společnost Solné mlýny Olomouc stále předním českým zpracovatelem kvalitní soli se širokou nabídkou solných výrobků a služeb zákazníkům.

V průběhu let se na základě stále nových požadavků zákazníků, změně technologických postupů i trendů ve výživě rozšiřoval výrobní sortiment. Ten dnes zahrnuje přes 200 položek, jejichž výroba je plně v souladu s legislativou EU. Hlavním výrobním programem jsou jedlé soli a výrobky z jedlých solí, solicí dusitanové směsi Praganda®, fosfátové přípravky pro masnou výrobu, krmné soli a minerální krmiva - solné lizy, průmyslové, regenerační, posypové a koupelové soli.

Solné mlýny mají v tuzemsku významný tržní podíl ve většině svých sortimentních skupin a stále větší díl své produkce vyvážejí na trhy okolních zemí. Každoročně dochází k nárůstu objemu výroby i tržeb společnosti. Prodej na export se podílí na celkovém obratu firmy zhruba jednou pětinou. Našimi odběrateli jsou nejvýznamnější firmy v jednotlivých průmyslových odvětvích, využívajících sůl jako základní nebo doplňkovou surovinu. Své výrobky dodáváme také do většiny významných obchodních řetězců, působících na našem trhu. Firma má vlastní obchodní zastoupení na Slovensku prostřednictvím dceřinné firmy Solmo, s.r.o. z Brezna.

Solné mlýny, a.s., jsou již od roku 1996 držitelem certifikátu ISO 9001. Výroba se řídí Pravidly správné hygienické a výrobní praxe pro výrobce jedlé soli a solných výrobků, zpracovanými v souladu s evropskou směrnicí 93/43/EHS o hygieně potravin a dále systémem kritických bodů HACCP. Firma je členem Potravinářské komory České republiky a Svazu chemického průmyslu. Přínos společnosti pro rozvoj regionu byl vyjádřen získáním 2. místa ve 2. ročníku prestižní soutěže o firmu Olomouckého kraje.

Po úspěšném absolvování certifikačního auditu v květnu roku 1996 bylo akciové společnosti Solné mlýny Olomouc, jako jedné z prvních potravinářských firem v České republice, předáno firmou RW TÜV ověření o zavedení a používání systému řízení kvality dle ISO 9001. Po absolvování 2. prodlužovacího a recertifikačního auditu v září 2002 jsme získali osvědčení ISO 9001:2000.

www.solnemlyny.cz/
Nejbližší města:
Souřadnice:   49°34'56"N   17°17'27"E
Tento článek byl naposledy upraven 15 years ago