Biserica Ortodoxă Grecescu (Drobeta Turnu Severin)

Romania / Mehedinti / Drobeta-Turnu Severin / Drobeta Turnu Severin / Bulevardul Carol I, 1
 biserică, Biserica Ortodoxă Română

Hram : Sfantul Ioan Botezãtorul
Adresa : Bd. Carol nr. 1
În vestul orasului, în vecinãtatea Spitalului Grecescu se ridicã mãreatã, cu hramul Sf. loan Botezãtorul, Biserica Grecescu, dupã numele ctitorilor sãi. Este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat si spitalul din apropiere, cunoscut sub acelasi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmând ca biserica sã se ridice dupã stilul celei domnesti de la Curtea de Arges.

Valoarea si frumusetea acestui locas religios sunt date si de pictura interioarã (stil neoclasic), creatie a lui Gheorghe Tãtãrescu (1872). Lucrarea a fost fãcutã pe cheltuiala lui Gh. Poenaru (1000 de galbeni imperiali austrieci), când ctitorii nu mai erau în viatã. Biserica a fost sfintitã în 1875, iar în 1884 a devenit catedralã ortodoxã a orasului Tr. Severin.
Cu râvnã si pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artã religioasã doi profesori de desen din Turnu Severin, spãlând pictura (în 1898 Alexandru Rãsmeritã iar în 1908 Theodor Zarnea). Acoperisul bisericii a fost fãcut initial din tablã de aramã dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi dateazã din 1920.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°37'24"N   22°38'42"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 5 ani