Katedrála svätého Jána Krstiteľa (Trnava)

Slovakia / Trnavsky / Trnava
 katedrála, kostol

Po - Pi / Lu - Ve / Mo - Fr / Mo - Fri : 10h - 12h , 14h - 17h
So - Ne / Sa - Di / Sa - So / Sa - Su : 14h - 17h

Katedrálny chrám svätého Jána Krstiteľa v Trnave patrí medzi najhodnotnejšie historické pamiatky Trnavy.
Chrám je prvou štýlovo a slohovo čistou sakrálnou stavbou raného baroka na Slovensku. Tvoril súčasť komplexu univerzitných budov. Donátor kostola, palatín Mikuláš Esterházy, zveril jeho výstavbu talianskym majstrom Antoniovi a Pietrovi Spazzovi v roku 1629.
Ešte nedokončený kostol bol vysvätený v roku 1637.
Jednoloďový dvojvežový chrám s rovným uzáverom svätyne je orientovaný na západ a má dĺžku 61 m a šírku 28 m. Nad jeho hlavným portálom sa nachádza štít s figúrami sediacich anjelov a kamenný erb rodu Esterházyovcov. Interiér chrámu ohúri návštevníka svojou mohutnosťou a pestrosťou unikátnych malieb.
Hlavný priestor zaklenujú valené klenby s lunetami, v kaplnkách, po oboch stranách lode sú krížové klenby.
Skvostom celého interiéru je kolosálny celodrevený hlavný oltár dokončený v rokoch 1637 až 1640, na realizácii ktorého sa popri viedenských majstroch B. Knillingovi a V. Knothovi podieľali V. Stadler z Trnavy a majster Ferdinand z Cífera. Oltár vysoký 20,3 m a široký 14.8 m je jeden z najväčších oltárov svojho druhu v Európe.
Maliarska a štukatérska výzdoba interiéru kostola je dielom talianskych umelcov G. B. Rossa, G. Torniniho a P. Contiho. Stropné fresky sú dielom severotalianskych majstrov F.I.Grafensteina a C.Ricchiho (Zdroj: Dr. Medvecký výskum 2008). V minulosti sa nesprávne uvádzal ako autor stropných malieb viedenský maliar J. Gruber.
Kostol neslúžil len duchovnému poslaniu, konali sa tu aj teologické rozpravy a promócie. Zaujímavosťou sú podzemné katakomby s hrobmi.
V roku 1977 pápež Pavol VI. ustanovil Trnavu za sídlo arcibiskupstva. O rok nato, v decembri 1978 bol chrám sv. Jána Krstiteľa ustanovený za katedrálu pápežom Jánom Pavlom II.
Významným medzníkom v jeho existencii bola i návšteva pápeža Jána Pavla II. v roku 2003.
Nearby cities:
Súradnice:   48°22'49"N   17°35'18"E
This article was last modified 14 years ago