Volt Bartók mozi (Budapest)

Hungary / Budapest / Budapest

A Bartók Béla úton működött ez a mozi, megnyitásakor Simplon, 90-es években történt bezárásakor Bartók néven.

A Preisich Gábor és Vadász Mihály tervezte modernista épület egy hegyesszögű saroktelken áll. A hatszintes bérház alagsorába süllyesztett mozi igényes belsőépítészeti kialakítása Révész Zoltán nevéhez kötődik. Az 1934 elején készült modern mozi-bérház együttes hatására készült az Átrium-ház és mozi, valamint a Lloyd (Duna) mozi és a már bemutatott Broadway is.

A Weiss Manfréd Vállalatok Nyugdíjintézetének bérházában elhelyezett elegáns és tágas mozgóképszínház nézőterének igazi attrakciója volt merészen előreugró, íves vonalú erkélye. Fénnyel modellált tereivel együtt (a vetítőterem mennyezetét, a vetítővásznat, valamint az előcsarnok galériáját emelték ki e szokatlan, ám rendkívül modern/látványos módon) a nemes és egyszerű anyagok használata egységesen harmonikus összképet teremtett. A ház homlokzatának része volt a mozibejárat is. Ezt neonfénnyel alakított architektúra hangsúlyozta.

„Összegezve az eddigieket a Simplon úgy része egy bérháznak, hogy közben modern filmpalotává emelkedik látványos, csakis erre a célra megalkotott, elegáns lépcsőházat, büfét, praktikus ruhatárat, oszlopos-üvegfalas galériát felsorakoztató axiális és többszintes térfüzérével - nem szűk csőmozi többé” - írja róla Haba Péter művészettörténész kiváló tanulmányában.

Az 1998-ban gazdaságossági okokból bezárt mozi nézőterének teljes belső berendezését, belső burkolatait széthordták, az előcsarnok vészelte csak át a barbár pusztítást. Utolsó utáni pillanatban műemlékké nyilvánították, feltehetően irodaközpontként fog „újjászületni”. Pusztulását egy ügyetlen jogszabály okozta: korábban csak azért nem kerülhetett a védett mozik listájára, mert még élt egyik alkotója, Preisich Gábor (1909-1998). Megóvása így a bezárás után végképp lehetetlenné vált.
forrás:hg.hu
Közeli városok:
Koordináták:   47°28'37"N   19°2'44"E

Megjegyzések

  • Hogy tudták széthordani a mozi berendezéseit?MIután bezárták,nem őriztették az épületet?Ennyi erővel fel is gyújthatták volna a barbárok!
  • Pontosan, azért amit írtál, ráadásul az sem lett volna garancia a védésre, ha őriztették volna :( . Részvétem az ottani dolgozók számára, akik megérték a mozi halálát :( .
This article was last modified 14 évvel ezelőtt