Wikimapia is a multilingual open-content collaborative map, where anyone can create place tags and share their knowledge.

Tulcea

Romania / Tulcea /
 oraş, municipiu, county seat (en)

Tulcea este reședința și cel mai mare oraș al județului Tulcea, Dobrogea, România. Este situat pe 7 coline din Dealurile Tulcei, pe o vatră populată continuu începând din perioada culturii Gumelnița (2900 - 2200 î.C.), continuând cu așezarea greacă Aegyssus (secolul VIII î.C.), cu portul și orașul roman din secolele I - II d.C., cu orașul numit Tulcea din vremea lui Mircea cel Bătrân. Sub stăpânirea otomană orașul decade, un reviriment înregistrându-se odată cu deschiderea canalului Sulina. Orașul a fost atestat documentar în anul 1506. S-a aflat sub stăpânire otomană între anii 1420 și 1877.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°10'38"N   28°47'46"E

Comentarii

  • DECEBAL
    tulcea este casa mea mama! orasul in care m-am nascut! e mai mic decat galatiul dar destul de frumos si in preajma orasului se afla 2 combinate, si ce daca. e frumos!
  • DECEBAL
    are cca 100.000 de locuitori!
  • DECEBAL
    Больница скорой медицинской помощи
  • flovs
    In perioada anilor 1840- 1859 este populat cu colonisti de etnie germana. In anul 1860 primeste statutul de oras, dar sub stapanirea otomana dezvoltarea orasului Tulcea progreseaza lent. In anul 1878 (ca si intreaga zona a Dobrogei) intra in componenta Romaniei, dupa aceasta data orasul dezvoltandu-se mai intens (la fel si portul comercial- inaugurat in varianta sa moderna la începutul secolului 20).
  • flovs
    Pentru o scurta perioada in anii primului razboi mondial orasul (ca si intreaga zona a dobrogei) s-a aflat sub ocupatie bulgara. In perioada interbelica, orasul este resedinta judetului cu accelasi nume (interbelic). In anul 1939 se inaugureaza calea ferata Medgidia- Tulcea.
  • flovs
    Dar dezvoltarea masiva industriala si edilitara a orasului Tulcea are loc dupa anul 1973, când orasul se industrializeaza masiv. Se modernizeaza si retelele edilitare, se construiesc cartiere de blocuri, se realizeaza sedii noi pentru institutiile publice ( Primaria, Prefectura, sediul PTTR- acum romtelecom, magazinul universal Diana, hotelurile Delta si Egreta, se amenajeaza faleza Dunarii, etc).
  • flovs
    Si in privinta infrastructurii de transport, se fac mari investitii. Calea ferata Medgidia- Tulcea este modernizata pentru a permite o VS a trenurilor de 100 km/h (intre Medgidia si Babadag) si de 80 km/h (intre Babadag si Tulcea Oras), se modernizeaza materialul rulant feroviar (in anul 1969 se introduc pe linia Medgidia- Tulcea Oras locomotivele diesel-hidraulice si apoi si cele diesel-electrice), se realizeaza o noua statie pentru deservirea zonei industriale, se realizeaza cladirea noua a statiei Tulcea- Oras (ambele in anii 1970- 1971), se construieste o autogara noua, un port de calatori si un altul industrial, dar si un aeroport modern (in anul 1973).
  • flovs
    Maxima dezvoltare urbana si edilitara este atinsa de municipiul Tulcea in anul 1992, când atinge cifra de 97.904 locuitori. In anul 2011 mai aveea doar 73.707 locuitori.
  • Arata toate comentariile