Меморіал «Батьківщина - Синам» (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 пам'ятка архітектури (історії), військовий меморіал / пам'ятник, військове захоронення / цвинтар, object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en), братська могила, Німецько-радянська війна

Офіційна назва цього кладовища - Меморіальне братське кладовище радянських воїнів на Північній стороні.
Спочатку бронзова фігура скорботного матроса (висота 7,0 м), встановлена на п'єдесталі з кримбальского вапняку (висота 3,8 м) була створена як пам'ятник морякам, які загинули на лінкорі "Новоросійськ", але при реконструкції кладовища в 1963 р. ідейна значущість монумента розширилася, і він став пам'ятником всім похованим на кладовищі воїнам.
Окрім "новоросійців" тут поховані солдати, матроси і офіцери Приморської Армії і ЧФ, загиблі під час оборони Севастополя в 1941-42 р. У 1944-му тут були поховані воїни 2-ї гвардійської армії, що полягли в боях при звільненні міста.
Автори реконструкції: скульптор П. І. Бондаренко, архітектори А. А. Заварзін, В. М. Артюхов. Вхід оформлений якорями.
До монумента веде центральна алея, перпендикулярно якої в обидва боки строгими рядами розташовані 84 могили, на яких встановлені надгробки у вигляді гранітних плит з висіченими на їх площинах іменами воїнів, загиблих у 1941-42 рр.. У глибині кладовища розташовано чотири братські могили. На трьох з них масивні кубообразние надгробки з кримбальского вапняку з датами "1941-1942", "1944", "1955".
На четвертій, розташованої перед монументом, стела з посвятою морякам лінкора "Новоросійськ".
Широка головна алея є центром меморіалу, направляючи до основного обеліску. В кінці алеї - стела з епітафією героям-чорноморцям: «Мужнім морякам лінкора« Новоросійськ », загиблим при виконанні військового обов'язку 29 жовтня 1955. Любов до Батьківщини і вірність присязі були для вас сильніше смерті ».
Нижня частина ділянки меморіального некрополя засаджена кипарисами, вічнозеленими чагарниками, але верхня, що є братською могилою радянських моряків, представляє собою рівний майданчик, і ніщо не відволікає від сприйняття 12-метрової фігури «Скорботна матроса», виготовленої з гребних гвинтів лінкора «Новоросійська». Поблизу стели з епітафією головна алея розділяється надвоє. Рухаючись по будь-якій з доріжок, звідусіль можна бачити монумент - скорботно опущену голову матроса, безкозирку в руці, схилене над п'єдесталом прапор. І лаконічну напис: «Батьківщина - синам».
Міста поруч:
Координати:   44°38'15"N   33°33'33"E
Ця сторінка востаннє змінена 10 років тому