Паметник на цар Калоян (Варна)

Bulgaria / Varna / Варна / бул. Мария Луиза
 2008_construction (en), статуя на конник с коня

Идеята за издигане на паметник на цар Калоян принадлежи на адмирал Христо Контров. Подготовката за изработване и поставяне на паметника започва през 2007 г. Автори на цялостния облик на монумента са скулпторите Борис Борисов, Константин Константинов и арх. Милен Маринов.
Огромната месингова статуя на конника е излята в София и транспортирана до Варна. Цялото количество метал е дарено от Министерството на отбраната под формата на претопени гилзи от патрони. Конната статуя на цар Калоян е класическа, представяща триумфа на българския владетел над византийския гарнизон, бранещ Варна. Фигурата е ориентирана с лице на запад и представя царя с бойни доспехи, вдигнал с дясната си ръка меч. Общата височина на постамента и статуята е 8 метра.
По четирите стени на мраморната основа се наблюдава и украса от бронзови барелефи, изобразяващи няколко от значимите момента в управлението на цар Калоян. В хронологичен ред е изобразено превземането на Варна от българските войски през 1201 г. и победата на българите над кръстоносната армия край Одрин през 1205 г., както и залавянето на латинския император Балдуин Фландърски, който е отведен като пленник в Търновград. Също така е представена и сцената на коронацията на Калоян от представителите на папа Инокентий ІІІ. Той е единственият български владетел, коронован с католичерската титла „крал“.
Паметникът е открит на 23 декември 2008 г. с тържествен водосвет, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в присъствието на множество граждани, чуждестранни дипломати и политици.

visit.varna.bg/bg/monument_kalojan.html
varnacitycard.com/bg/place/pametnik-na-tsar-kaloyan/
opoznai.bg/view/chasovnikovata-kula-varna
topnovini.bg/novini/822747-pogled-nazad-kak-tsar-kaloya...
rezervaciq.com/zabelejitelnosti/pametnik-na-car-kaloyan...
www.moreto.net/novini.php?n=382500
laval.blog.bg/lichni-dnevnici/2018/02/09/pametnikyt-na-...
old-www.naval-acad.bg/avmu/vip-1979-84/191/Kozhuharoff_...
routes.e-tours.bg/place/pametnik-na-tsar-kaloyan-varna
Nearby cities:
Координати:   43°12'17"N   27°54'42"E

Коментари

  • Снимки: 1 - News.bg - news.ibox.bg/news/id_919745454 2 - автор tochica11 - 4coolpics.com/gallery_photo/78/265828.html