Αρχαία Φιγάλεια

Greece / Ilia / Nea Figalia /
 ναός, αρχαιολογικός χώρος

Η Αρχαία Φιγάλεια (ή Φιγαλία ή Φιγαλεία) υπήρξε κατά την αρχαιότητα μία από τις ισχυρότερες πόλεις της Αρχαίας Αρκαδίας. Την περιέβαλε ισχυρό τείχος μήκους περίπου 4,5 χλμ., με πύργους ορθογώνιους και κυκλικούς, το οποίο σώζεται ακόμη και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και σε αρκετό ύψος, με ακρόπολη στα ΒΑ, ενώ παντού υπάρχουν εμφανή ίχνη και λείψανα αρχαίων κτιρίων….
Οι αρχαίες πηγές κάνουν λόγο για Αγορά όπου υπήρχαν τα αγάλματα του Ερμή και του Ολυμπιονίκη Αρραχίωνα., Γυμνάσιο, Θέατρο, καθώς και για ιερά της Αρτέμιδος Σωτήρος, του Διονύσου Ακρατοφόρου και της Ευρυνόμης.
Από νομίσματα της πόλης φαίνεται πως υπήρχε λατρεία της Υγείας, του Ασκληπιού, της Αφροδίτης και της Νέδας ή Τύχης.
Από την αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί έως τώρα η κρήνη της πρώιμης ελληνιστικής εποχής, ναός αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Δία Σωτήρα και ταφικά μνημεία της ελληνιστικής εποχής…..
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   37°24'7"N   21°50'25"E

Σχόλια

  • … Η Αρχαία Φγαλεία περιβάλλεται από τείχος, κατασκευασμένο από λαξευμένους ογκόλιθους, περιμέτρου 5 χιλιομέτρων περίπου και προς την ανατολική πλευρά του όπου υπάρχουν ακόμη οι πύλες εισόδου - εξόδου( σημερινή τοποθεσία "ΠΟΡΤΕΣ"), έχουν κατασκευαστεί πύργοι τόσο στρόγγυλοι όσο και τετράγωνοι. Το τείχος ξεκινά από το νοτιανατολικό μέρος του σημερινού χωριού, κοντά στην αρχαία βρύση "ΝΤΟΥΝΑ" και αφού διέλθει ανατολικά από 2-3 λόφους και λοφίσκους καταλήγει βόρεια στην κορφή του υψηλότερου λόφου-βουνού της περιοχής που ήταν κτισμένη η πόλη της Αρχαίας Φιγαλείας και όπου υπάρχει ένα πλάτωμα 10 περίπου στρεμμάτων, στο οποίο ήταν κτισμένη η Ακρόπολη της Αρχαίας Φιγαλείας. Στο πλάτωμα αυτό υπάρχει σήμερα το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία του χωριού Φιγαλεία (όπου γίνεται πανηγύρι στις 20 Ιουλίου) και ερείπια βενετσιάνικου στρόγγυλου πύργου. Από αυτό το σημείο το τείχος κατέρχεται δυτικά και αφού αναρριχηθεί στις κορφές τεσσάρων ομαλών λόφων, με τις ονομασίες λόφος ΑΊ ΓΙΑΝΝΗ, λόφος ΨΗΛΟΚΑΤΑΡΑΧΙ, λόφος ΝΙΑΡΧΑΙΝΑΣ, λόφος ΚΟΥΡΔΟΥΜΠΟΥΛΙ που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης και πάνω από τον ποταμό της ΝΕΔΑΣ, εξαφανίζονται τα καλοδιατηρημένα και σχεδόν συνεχόμενα στοιχεία του και εμφανίζονται που και που κάποια ίχνη του, δεδομένου ότι το νότιο τμήμα της Αρχαίας πόλης υπέστη την μεγαλύτερη αλλοίωση κατά το διάβα του χρόνου, επειδή στο χώρο αυτό κτίστηκαν οι νεότεροι οικισμοί……
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 11 έτη πριν