Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce (Olomouc)

Czech Republic / Olomoucky / Samotisky / Olomouc / Sadové náměstí, 1
 pilgrimage (en), katolický kostel

Historie tohoto místa se začala psát na počátku 17. století, v době, kdy Evropou zmítala třicetiletá válka. Jméno, které navždycky bude spojováno se Svatým Kopečkem je Jan Andrýsek, který na základě svého slibu zbudoval v letech 1629-1633 malou kapli zasvěcenou Panně Marii v lesích na východ od Olomouce. Již záhy bylo toto místo svědkem vyslyšení modliteb a trápení lidí, kteří je sem přicházeli ve víře odevzdat. Mnohá jsou dokumentována, ale naprostá většina zřejmě zůstává skryta. V průběhu dějin věhlas zdejšího místa stoupal a časem byla Panna Maria na Svatém Kopečku vzývána a uctívána jako Královna Moravy.

Samozřejmě, že toto místo bylo pevně spojeno s osudem své země a tak bylo svědkem obléhání Olomouce Švédy, rozkvětu na přelomu 17. a 18. století a bolestně se ho dotklo zrušení mateřského kláštera Hradisko na pokraji Olomouce koncem 18. století. Roku 1785 se toto místo stává farností zahrnující do své péče obce Samotišky, Droždín, Radíkov, Lošov a Posluchov. Pohnutá doba 19. století přinesla Svatému Kopečku návrat duchovní správy premonstrátského řádu, nyní však již z pražského Strahova. Doba obou světových válek ve 20. století si vybrala svou daň těžkým poškozením stavby v roce 1945. Zásluhou velice schopného P. Julia Půdy byly opravy během pár let dokončeny.

20. století však přineslo kromě nejtěžších ran i nejradostnější události, kdy byl papežským dekretem ze dne 11. dubna 1995 chrám povýšen na "baziliku minor" a poctěn papežskou návštěvou 21. května téhož roku.
Nejbližší města:
Souřadnice:   49°37'45"N   17°20'18"E
Tento článek byl naposledy upraven 7 years ago