fostul Spital TBC Brasov

Romania / Brasov / Sanpetru / Poalele dealului Lempes, Fostul spital
 spital, deal, loc interesant
 Încarcă o fotografie

Spitalul TBC Brasov
Unitatea de Asistenta Medico-Sociala de Pneumoftiziologie (fosta sectie a Spitalul TBC Brasov) (Fosta Scoala de Pilotaj "San-Petru")
Scoala de Pilotaj "San-Petru"s-a construit din banii statului roman pe acest amplasament,la poalele dealului Lempes,din varful caruia se lansau planoarele in zbor pilotat.Statul Socialist(1952)a rechizitionat-o ca fiind o scoala pre-militara cum considerau consilierii sovietici,si dupa o perioada de parasire a preluat-o sectorul Spitalelor de Stat.Scoala era ultramoderna(sala de cursuri,navigatie,dormitoare si cantina pentru elevii piloti interni(serii de 45 zile cu brevetare).Conducerea Aviatiei Sportive nu s-a mai interesat de ea dupa revolutie,astazi este o ruina inca nerevendicata de aviatie(!?)
Deoarece cladirea avea costuri de intretinere prea mari, Aeroclubul din Sanpetru de care a apartinut, a donat-o (anul?) pentru a fi preventoriu TBC pentru studenti. Ulterior a functionat ca sectie exterioara a Spitalului TBC Brasov.
Din 2003 Sectia Sanpetru a Spitalului de Pneumoftiziologie Brasov a fost transformata in Unitate de Asistenta Medico-Sociala de Pneumoftiziologie. A fost partial renovata cu fonduri ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si ale Consiliului Judetean Brasov.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°43'17"N   25°38'58"E

Comentarii

  • Urgent,reconsiderati actele de proprietate,prin martori(peste 2000 elevi piloti brevetati aici,unii mari pe functii )Intabularea de pe proprietatea Primariei sat San-Petru,la Aeroclubul(de stat,al Ministerului Transportului)local din San- Petru"Iosif Silimon".Poate deveni Liceu cu profil de aviatie (ex.Liceele de gimnastica,fiecare cu 200 scolarite)din Onesti,Deva si Triumf-Bucuresti.Si sportul aviatic(parasutism,planorism,avion)este al si in slujba Poporului Roman.Ulterior elevii-piloti brevetati si cu Bacalaureatul,devin piloti de Tarom,constructori in cale 4 fabrici de avioane,16 Aerocluburi Teritoriale. La sporturile fizice (ex.gimnastica,dupa incheierea carierei,cca.18-20 ani,raman somere fara o calificare profesionala productiva)Aviatia salveaza tineretul de la emigrare sau dispret pentru Romania,ei iubesc Patria si imensitatea cerului ei cel mai mare Stadion National,de 237.000 km.p.folosit si tranzitului European.
  • Scoala a fost considerata "academie de planorism" datorita conditiilor geofizice si meteorologice care permiteau toate tipurile de lansare si de zboruri, incepand cu turul de pista clasic trecand prin zborul la panta si castig de inaltime, zbor in termica (si sunt unele zile de toata frumusetea pentru asa ceva mai ales cand pasarile te duceau de nas la termica) si terminand cu triunghiuri de distanta,cel putin in depresiunea Barsei. Germanii aveau buletin meteo prin anii 70 in care invariabil erai informat (Erwin... stia germana cel mai bine)asupra conditiilor meteo chiar inainte de serviciile romane si aveai ocazia sa iti protejezi aparatele sa nu le brasoveasca vreo furtuna neasteptata si neanuntata de meteo national.Oricum ceea ce natura ne-a dat la Sanpetru trebuie folosit.Cladirea s-a transformat in sanatoriu TBC pentru ca tovarasii consilieri rusi au protestat impotiva apucaturilor burgheze ale romanilor de a face aviatie ca domnii si nu in corturi cum se proceda in Uniune. Preluarea de Ministerul Sanatatii a "salvat" cladirea pentru adevaratii proprietari care sunt aviatorii fosti,prezenti si mai ales viitori ai Romaniei.Dupa distrugerea de dupa 89 a tot ce a realizat inteligenta technica romana, va rog salvati ACADEMIA DE PLANORISM de la Sanpetru.E UNICA!
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 5 ani