Gyürky-Solymossy-kastély és park (Kisterenye (Bátonyterenye városrésze 1984-től))

Hungary / Nygrad / Batonyterenye / Kisterenye (Bátonyterenye városrésze 1984-től) / Népkert út, 7.
 palota, múzeum, park (88), érdekes hely

Kisterenye szép mûemléke a XVIII. századi barokk Gyürky-Solymossy-kastély. A téglalap alakú egyemeletes épület nyugati fõhomlokzatának sarkain egy-egy kör alakú, zömök torony helyezkedik el. Innen nyílik a fõbejárat is. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetõs, tornyain zsindelyes hagymasisakok vannak. Déli oldalbejárata az épület tengelyében elhelyezkedõ folyosóra nyílik. Mindkét szinten öt-öt, részben teknõboltozatos helyisége van. Széles, háromkarú lépcsõzete az emeleti folyosó kosáríves árkádjaihoz vezet. A földszinti dél-keleti sarokszobájában régebben kemence állt, ma a legtöbb szoba cserépkályhával van ellátva.
Nagyobb méretû, részben fallal övezett park veszi körül, melynek nyugati és déli bejáratát kovácsoltvas kapuk õrzik. A parkban a déli, Árpád utcai kapu mellett helyezkedik el az egykori gazdatiszti lakás épületcsoportja, sarkán zömök, kör alakú, egyemeletes toronnyal. Néhány lakóépület, a valószínûleg gótikus eredetû római katolikus templom és a Solymossy-féle egykori lovarda épülete tartozik még a mûemléki környezethez.
Jelenleg Szabó István fából faragott szobrainak kiállítását lehet megtekinteni.
A kastélyt körülölelõ hatalmas, õsfás, arborétumszerû, botanikai ritkaságokban bõvelkedõ park 1975 óta természetvédelmi terület.
Közeli városok:
Koordináták:   48°0'36"N   19°50'8"E
This article was last modified 15 évvel ezelőtt