Сан Франческо (Равена) | църква, базилика, интересно място, католическа църква

Italy / Emilia-Romagna / Ravenna / Равена
 църква, базилика, интересно място, католическа църква

В архитектурен план сградата представлява трикорабна базилика с размери 46,5 м на 23,76 м. Трите кораба (нефа) са разделени от колонади с по дванадесет мраморни колони във всяка, увенчани с капители.

Централният неф завършва с полукръгла апсида с прозорци. Първоначалната апсида е била украсена с мозайки на апостолите Свети Петър и Павел, които при преустройствата през Х век са унищожени. Под апсидата се намира наводнена крипта от X век, с подова мозайка от времето на епископ Неон (V век). Подовата мозайка е под вода, в която плуват златни рибки. [1] [2] Криптата е осветена и мозайките могат да се наблюдават от посетителите през специален отвор. Те са непокътнати, макар че са потопени под водата от векове.

В страничните нефове също са съхранени елементи от първоначалната базилика: скулптурни фрагменти от VI век и древни саркофази от ІV и V век. От намиращата се в църквата богата гробница на фамилията да Полента е запазена само една арка от XIV век с фрагменти от фрески.

Престолът на главния олтар е направен от саркофага на епископ Ливерий (IV век) и е украсен с релефно изображение на Исус Христос на трон, заобиколен от своите апостоли. Под олтара в каменен саркофаг се съхраняват мощите на епископ Неон.
Nearby cities:
Координати:   44°24'57"N   12°12'4"E
This article was last modified преди 4 години