Wikimapia is a multilingual open-content collaborative map, where anyone can create place tags and share their knowledge.

Palatul Ecaterina Dadiani (Zugdidi)

Georgia / Samagrelo and Zemo Svaneti / Zugdidi
 palat, muzeu, Gothic revival (architecture) (en), loc interesant, clădire istorică, 1878_construction (en)

Construit în 1873 de către prințesa Ecaterina Dadiani (1816-1882), ultima prințesa a Principatului Mingrelia, desființat și absorbit de ruși în 1857. Palatul găzduiește Muzeul de Istorie și de arhitectură al Palatelor Dadiani (înființat în 1921), considerat a fi unul dintre palatele cele mai de seamă din Caucaz. În muzeu se păstrează Cămașa Maicii Domnului, adusă de la Biserica Vlaherne din Constantinopol mai întîi la Mănăstirea Khobi, apoi într-acest muzeu, după instaurarea comunismului.

www.crestinortodox.ro/religie/vesmantul-maicii-domnului...
miriamturism.wordpress.com/2014/09/07/camasa-maicii-dom...

În vremea împăratului bizantin Leon cel Mare (454 – 474), a fost găsit un veșmânt al Maicii Domnului la o femeie evreica care locuia in Galileea și care păstra această cămașă într-o camera separată, în care mulți bolnavi venind să se închine, se tămăduiau: “ Aici la mine este ascuns veșmântul Preacuratei Fecioare Maria, Maica lui Hristos Dumnezeu. În timpul când ea s-a mutat de la cele pământești la cele cerești, era acolo, la vremea îngropării ei, una din strămoașele mele, văduvă, căreia i s-a dat veșmântul acesta, după hotărârea însăși Preacuratei Născătoare de Dumnezeu. Aceea, luând veșmântul, l-a păzit cu cinste în tot timpul vietii sale. Apoi, inainte de a muri, l-a incredintat in paza unei fecioare din neamul sau, poruncindu-i cu juramant, ca nu numai vesmantul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu sa-l pazeasca, ci si fecioria ei s-o pazeasca pentru cinstea Preacuratei Fecioare Maria. Iar fecioara aceea, in tot timpul vietii sale, pazind de asemenea cu multa cinste vesmantul acesta, cand s-a apropiat de sfarsitul vietii, l-a incredintat si ea la alta fecioara curata si cinstita din neamul sau. Astfel ca, din fecioara in fecioara, trecand multi ani, acest sfant vesmant a ajuns pana la mine, smerita, care am imbatranit in viata curata fara barbat. Iar de vreme ce in neamul meu nu se afla nici o fecioara careia as fi putut sa-i incredintez aceasta taina, va spun voua despre dansa, ca sa stiti ca, pentru acest cinstit vesmant, care se gaseste in camera mea dinauntru, se savarsesc acele minuni aici…”

Această istorie a fost dezvaluită către doi boieri greci, Galvie si Candid, frati buni, care merseseră să se închine în Ierusalim. Aflând acestea, “s-au hotarât ei ca sa o ia. Si mergând la Ierusalim, au facut o racla asemenea celei în care se afla cinstitul vesmânt al Maicii lui Dumnezeu; iar când s-au întors, au pus racla cea desarta în locul celeilalte; si pe cea cu sfântul si dumnezeiescul vesmânt, au luat-o si s-au dus. Si daca au sosit la Constantinopol, au pus-o într-un metoc al lor ce se cheama Vlaherne, încercând sa ascunda comoara. Dar vazând ca nu se poate, au dat de stire împaratului, care s-a umplut de nespusa bucurie. Si a facut o biserica la acel metoc, si a pus acolo cinstita racla, unde acum se afla, pazind cetatea si gonind tot vrajmasul si toata boala.” De atunci, Biserica Ortodoxă sărbătorește Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne.

Din Vlaherne, însă, veșmîntul a dispărut, nu se știe cu claritate cînd și în ce condiții, ajungînd, mai întîi, la Mănăstirea Khobi, apoi, după instaurarea comunismului, la Muzeul Palatelor Dadiani.

În muzeu, alaturi de copia expusă a Cămășii Maicii Domnului, sta urmatoarea explicație: “Conform surselor georgiene și straine, există mai multe versiuni privitoare la modul în care Cămașa Maicii Domnului a ajuns în Georgia. Una dintre aceste versiuni arată că această Cămașă a fost adusă în Georgia în sec VIII din Constantinopole, capitala Imperiului Bizantin, în perioada iconoclastă. După sursele misionarilor catolici, Cămașa a venit în Georgia în sec XV, după cucerirea Constantinopolului de către turci. Câteva surse sunt datate din Evul Mediu Târziu (sec XVII – XVIII) și atestă posesiunea de către Biserica Ortodoxă Georgiană a Cămășii Maicii Domnului în Mănăstirea Khobi, unde „era expus Veșmântul Maicii Domnului, care era foarte onorat de către popor“, dar nu menționează nimic despre modul în care acesta a ajuns acolo.

Se știe că Veșmântul Maicii Domnului a fost adăpostit în Biserica din Vlaherne din Constantinopol și multe minuni sunt descrise in Evul Mediu Timpuriu legat de acest veșmânt, inclusiv în surse gergiene scrise din sec XI…

Cand Veșmântul s-a aflat în Mănăstirea Khobi (Georgia) otomanii au invadat regiunea Samegrelo în 1855 și au decis să transforme mănăstirea în deposit de arme, dar văzând minunea (mănăstirea a fost luminată) au parasite locul de frică!

După instaurarea regimului sovietic in Georgia, Veșmântul și lucrurile sfinte au fost duse din mănăstire în Muzeul Istoric din Samegrelo, deschis în Palatul Dadiani. Acestea au fost înregistrate ca exponate și numai cîteva persoanae au fost conștiente de importanța lor. Din anul 1990, în fiecare an la data de 15 iulie ( stil vechi / 2 iulie stil nou), la sărbătoarea Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, Veșmîntul Maicii Domnului este luat din Muzeul Dadiani și dus la Biserica Maicii Domnului din Vlaherne, din Zugdidi, pentru închinare”.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   42°30'43"N   41°52'26"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 10 ani