Fabrica de bere ”AZUGA” (Azuga)

Romania / Prahova / Azuga
 monument, production, food industry

In 1989, berea de Azuga (alaturi de cea de Solca si Ciuc) era renumita ca fiind cea mai buna din Romania, fiind si exportata masiv.


1870 - construcția Fabricii Azuga pe actualul teren, ce aparținea moșiei regale
1936 - terenul devine prin cumpărare, proprietatea fabricii, în suprafața de 33.000 mp
1900 - Fabrica devine Societate Anonimă Română pe acțiuni
1916 - Fabrica este devastată în urma primului Război Mondial
1927 - Fabrica de Bere Azuga ocupa al-III-lea loc între fabricile de bere din țară, se montează o nouă instalație de fierbere, iar capacitatea crește la 107.217 hl/an, se pun în funcțiune pivnițele noi de fermentare și depozitare.
1973 - se pune în funcțiune o nouă linie de îmbuteliere, cu o capacitate de 12.000 sticle /hl
1975 - se termină lucrările de investiții pentru reutilarea fabricii, care aduc un spor de producție de 20%. Tot în acest an, se construiește un siloz de cereale cu toate instalațiile de sortare și curățare a orzului, astfel, capacitatea fabricii ajunge la 300.000 hl/an.
1977-1978 - încep lucrările de proiectare pentru o fabrică nouă, fapt determinat de calitatea bună a apei și cererea mare de produs.
1982 - intra în funcțiune nouă fabrica
1990 - "Întreprinderea de Bere Azuga" se transformă în Societate Comercială pe acțiuni.
1999 - S.C. "BERE AZUGA" S.A. se privatizează, devenind societatea comercială cu capital social integral privat.
2002 - SC Bere Azuga SA devine societate cu capital integral privat, capacitatea de producție este de 15 000 sticle de 0,5l/ora, cu pasteurizator flash.
2003-2005 - SC Bere Azuga SA a realizat ca obiective importante de investiții modernizarea centralei termice, prin achiziționarea unui cazan de produs aburi VIESSMAN, Germania
26 iulie 2008 Compania Bere Azuga a semnat contractul de franciză exclusivă pentru România cu producătorul german Konig Ludwig International pentru producția mărcilor Kaltenberg Pils și Kaltenberg Royal Lager, pentru o perioadă de zece ani. [8]
2009 - Omul de afaceri Valeriu Moraru a vândut 71% din acțiunile SC Bere Azuga SA către Ursus Breweries, subsidiara din România a SABMiller, informează, printr-un comunicat, producătorul americano-sud african. "Ursus Breweries este mulțumită că poate să adauge una dintre cele mai recunoscute mărci de bere românești în portofoliul său"

2014-Fabrica este dinamitată,dispărând astfel un mare brand.

Bere cu tradiţie şi reţetă străveche, Azuga a fost „vedetă“ în comunism. Produsă cu apă de munte din staţiune, era preferata prahovenilor, dar şi a bucureştenilor. În prezent, Berea Azuga este produsă la Braşov, iar fabrica a fost închisă

Fabrica de Bere Azuga a fost construită între anii 1898-1900, pe domeniile regale de la Azuga, de către firma Grundt, Rădulescu & Co. Industriaşul Peter Schesser l-a convins pe maestrul berar Grundt, care făcea în acea vreme la Braşov cea mai bună bere, să vină la Azuga pentru a participa la înfiinţarea unei fabrici de bere. Fabrica este devastată în Primul Război Mondial, dar este refăcută rapid, astfel că, în 1927, ocupă locul al treilea între fabricile de bere din ţară, iar proprietarii fac investiţii într-o nouă instalaţie de fierbere, prin care capacitatea creşte la 107.217 hl/an şi se pun în funcţiune pivniţele noi de fermentare şi depozitare. Berea de la Azuga era produsă după metoda fermentării naturale, de 70 de zile şi cu apă de munte din zonă, captată din trei izvoare din staţiune, Stâna, Glodul, şi pârâul Azuga. Gustul special, atribuit de „fani“ apei din care era fabricată, dar şi calitatea erau superioare popularei „Bucegi“ şi, deseori, bucureştenii îşi făceau drum spre Valea Prahovei pentru o aprovizionare la poarta fabricii. De asemenea, orice petrecere sau serbare câmpenească sau de partid era însoţită, întotdeauna, şi de una sau mai multe beri Azuga, consumate la sticle de o jumătate de litru. În 1989, Azuga producea aproape 400.000 de hectolitri de bere anual, dar, la distanţă de aproape 20 de ani, în 2008, fabrica era aproape falimentară şi doar cu producţie locală.

Marca Azuga a fost cumpărată însă de producătorul american SABMiller (adică Ursus Breweries, numele subsidiarei din România), cel mai mare producător de bere din lume, pentru 7,1 milioane de euro. La scurt timp după achiziţie, activitatea fabricii din Azuga a fost oprită, însă, definitiv, iar producerea berii a fost mutată la Braşov. Spaţiile fostei fabrici au fost închiriate sau subînchiriate pentru diverse activităţi. La momentul închiderii, fabrica de la Azuga avea aproximativ 170-180 de angajaţi şi o capacitate de producţie de 200.000 de hectolitri. Schimbarea de „look“ şi relansarea brandului Azuga, care a mizat pe nostalgie, au costat aproape două milioane de euro.

adev.ro/mow1bu

------------------------------------
RECLAMĂ BERE AZUGA 2008
www.youtube.com/watch?v=9kCJBX7U6h4
Nearby cities:
Coordinates:   45°26'39"N   25°33'39"E
This article was last modified 8 years ago