Sultanbeyli Aydos Kalesi (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)

Turkey / Istanbul / Sultanbeyli / İstanbul Büyükşehir Belediyesi
 kale, hisar, şato, burç, harabe, kalıntı, tarihi

...Bugün Sultanbeyli ilçesinin sınırları içerisinde bulunan, tarihi Aydos kenti ve kalesiyle, Sultanbeyliği ovası civarındaki yerleşim yerlerinin de dâhil olduğu coğrafi bölge, antik çağ ve sonrasında, kavimler yolu üzerinde önemli bir ara istasyon durumundaydı. Stratejik konumu nedeniyle, ortaçağda ve sonrasında uzun bir süre bu merkez olma niteliğini koruyacaktı. Asya-Anadolu tarafıyla, İstanbul-Avrupa arasındaki ana ulaşım yolu (bugünkü Fatih Bulvarı yani tarihi Bağdat caddesi) bu bölgeden geçtiğinden, bütün askeri ve sivil ulaşım açısından büyük önem taşımaktaydı.

İstanbul ile Anadolu’nun bağlantı yolu üzerinde olması sebebiyle fetihten önce İstanbul’a sefer düzenleyen Türk orduları tarafından öncelikle fethedilmesi gereken bir anahtar konumundaydı. Diğer taraftan Anadolu yönünden savaşa hazırlanan Bizans ordusu bölgede toplanıp konaklıyordu. Bu özelliği fetihten sonra Osmanlı ordusu tarafından kullanılmaya devam etmiştir.

Sultanbeyli 1328 (H.728) yılında Orhan Gazinin emriyle, Akça Koca, Konur Alp ve Abdurrahman Gazi komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından fethedilmiştir.

Bu fetih, tekfur kızının kaleyi teslim etmesi nedeniyle kolaylıkla gerçekleşmiş ve bu hadise erken dönem Osmanlı fütuhatı içerisinde müstesna bir yer teşkil etmiştir. Kale tekfurunun kızı, kale kuşatıldığı günlerde, rüyasında önce İslam peygamberini görme lütfüne erişir. Sonra rüyasında kendisini düştüğü kuyudan kurtaran insanın, Osmanlı akıncılarının başındaki kişi olduğunu fark edince gerçeği kavrar ve onlara bir mektup yazarak kalenin çatışmasız teslimine yardımcı olur. Fetihten sonra da rüyada görmüş olduğu Osmanlı akıncı beyi Gazi Rahman (Abdurrahman Gazi) ile evlenerek Osmanlıların genişleme alanındaki diğer etnik unsurlarla sıhriyet hısımlığı kurmakta gösterdikleri hoşgörülü yaklaşımın bir numunesini göstermiş olacaktır. Bu evlilik gerek Türklerin gerekse Rumların hafızalarında uzun zaman silinmeyen izler bırakmıştır. Bu hadisenin hatıra ve izlerini taşıyan Aydos Kalesinin kalıntıları hala mevcuttur.Aydos kalesi, İzmit (Nikomedia) şehrinden (ve kalesinden) batıya doğru gidildiğinde, bu aradaki bölge içerisinde en mühim kaleydi. Kervanların yol güvenliği de dâhil olmak üzere, sonraki dönemlerde iç kale haline gelen Aydos kalesinin, İstanbul’un fethiyle birlikte, bu stratejik önemi azalacaktı...

Kaynak: www.sultanbeyli.bel.tr/icerik.aspx?KatID=57&ID=102
Nearby cities:
Koordinatlar (Enlem ve Boylam):   40°56'58"N   29°15'29"E

Yorumlar

  • istanbulun ilk fettinde büyük öneme sayip bu kartal yuvası son senelere kadar harap olması ve yok olmaya yüz tutması nekadarda acı bir durum neyseki son yıllarda el atıldı temennimiz kalenin eski ihtişamına benzer bir konuma ulaşmasıdır....
  • konusu itibariyle çok güzel bir film yapılabilir. aşk ve savaş
  • Dogal cevresi tahrip edilmeden restrasyon ve duzenlemelerden sonra turizme kazandirilabilir. Sabiha Gokcen havaalinindan Turkiye'ye giris yapan, ozellikle kisa sureli ziyaretciler icin (ozellille alisveris, saglik, toplanti-fuar, vs. nedenleri ile gelenler) oldukca cazip bir cekim merkezine donusturulebilir. Bu surecte yesil-doga ve agaclarin tahrip edilmesi ve/veya bolgenin dogal-tarihi kimliginin bozulma riskine karsi son derece dikkatli olunmasini tavsiye ederiz.
This article was last modified 11 yıl önce