Insula K / Fericirii (România) | insulă

Romania / Tulcea / Sulina /

Insulă formată de aluviunile aduse de braţul Chilia. Aluviunile vor închide în câţiva zeci de ani golful Musura, transformându-l în liman fluviatil.

Dacă inițial, în cadrul activității de delimitare a frontierei de stat împreună cu autoritățile din Ucraina, efectuând-se cu aceasta ocazie măsurători topogeodezice, s-a împărțit insula în două zone (2 km. în Romania și 5 km. în Ucraina), ulterior, după rezolvarea conflictului dintre cele doua state cu privire la zona contiguă (soluționat de către instanțe internaționale), insula revine în totalitate României, chiar dacă în prezent nu au fost îndepărtate semnele specifice frontierei de stat.

www.alinpaicu.ro/incursiune-pe-insula-din-marea-neagra-...

Insula K este cunoscută şi sub numele de Insula Fericirii. În nomenclatorul IOTA: EU-191.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°10'57"N   29°45'32"E

Comentarii

  • a cui e?
  • cica a ucrainenilor
  • inca nu apartine nimanui. se vor intalni sa "discute"
  • Nu sunt sigur că asta e „bara [de la] sulina”...
  • Asta e un mal de nisip, nicidecum Bara Sulina, care e o constructie aflata la varsarea bratului Sulina in mare.
  • cam greu sa o imparta sau sa o discute pentru ca "bara de la Sulina", departe de a fi un obiect sau o construcíe cum am mai vazut pe aici e un fenomen geo-morfologic instabil. Nu se va stabiliza decat in urma colmatarii si inchiderii intr-o laguna a portiunii de mare aflate in spatele ei, intre dugul Sulinei si gura Stambulului. Pana atunci e instabila... Daca ar fi sa i se stabileasca o apartenenta nationala, ar fi impartita pentru ca frontiera de stat iese de pe gura Stambulului si trebuie sa o coteasca spre larg la 1/2 distantei dintre delta Chiliei si Digul Sulinei, deci ar fi taiata in doua... ...e careva specialist in geografie pe aici, sa lamureasca mai bine
  • ...si e creata de curentii circulari din bazinul vestic al marii negre care imping aluviunile Sulinei spre nord...de unde rezulta Bara...la fel cum ale Chiliei au format delta secundara, ale Sf. Gheorghe insulele sacalin (actuala varsare e mai noua, cea veche e colmatata si astupata in spatele insulelor), ori cum s-a inchis laguna Razim cu aluviunile aduse de un fost brat al Dunarii, disparut inca din antichitate, care deversa pana in apropiere de fosta cetate Histria...
  • Dacă inițial, în cadrul activității de delimitare a frontierei de stat împreună cu autoritățile din Ucraina, efectuând-se cu aceasta ocazie măsurători topogeodezice, s-a împărțit insula în două zone (2 km. în Romania și 5 km. în Ucraina), ulterior, după rezolvarea conflictului dintre cele doua state cu privire la zona contiguă (soluționat de către instanțe internaționale), insula revine în totalitate României, chiar dacă în prezent nu au fost îndepărtate semnele specifice frontierei de stat.
  • Pe unele hărţi apare sub numele de Insula Păsărilor.
  • Arata toate comentariile
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 6 ani