Schepenhuis (Mechelen)

Belgium / Antwerpen / Mechelen / Steenweg, 1
 gemeentehuis, stadhuis, beschermd gebouw, 14th century construction (en)

Voormalig Schepenhuis, heden Stedelijk Archief. In zijn huidige vorm omvat het Mechels Schepenhuis: een eerste schepenhuis uit de 13de eeuw, op rechthoekige plattegrond (nok loodrecht op de straat) en met de noordgevelzijde aan de Grote Markt.

Ten zuiden en aanleunend: een tweede en groter schepenhuis van 1374, op trapezoïdale plattegrond (nok parallel aan de straat) en met zuidgevelzijde palend aan de IJzerenleen; dit gebouw werd opgetrokken aan de oude Romeinse heirbaan, op de plaats van de "Oudehage" waar de eerste schepenen in open lucht vergaderden.

Schepenhuis uit de 13de eeuw:
Sober gotisch gebouw van twee bouwlagen met oost- en westtrapgevel en zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Vernieuwde kruiskozijnen. Zandstenen westtrapgevel van twee traveeën, twee rechthoekige venstertjes in top; getralied keldergat op de begane grond. Bakstenen oosttrapgevel. Noordgevel van zandsteen, vijf traveeën met op de begane grond aanbouw van één bouwlaag van 1819.

Schepenhuis van 1374-1375:
Brabants gotisch gebouw van zandsteen, twee bouwlagen onder dubbele zadelbedaking (nok parallel aan de straat, leien). Enigszins gesloten karakter en horizontaliserende opbouw; over drie gevelzijden omlopende - deels vernieuwde - gekanteelde borstwering met weergang en geprofileerde waterlijsten, op de bovenverdieping uitgewerkt met gebeeldhouwde dieren- en mensenfiguurtjes, deels gerestaureerd aan de noord-, west- en zuidzijde.

id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74581
Nearby cities:
Coördinaten:   51°1'39"N   4°28'45"E
This article was last modified 4 jaren geleden