Wikimapia forum / User forums in other languages / Polish - Polski / Format nazw ulicHello, guest You may login or register here.  
 Format nazw ulic
gosc1234
Places: 1026
Userlevel: 1
3 months ago -1 
Witam, mam kolejne pytanie.
Chcę nazwać ulicę, dajmy na to - Mickiewicza.
Widzę, że w Wikimapii stosowane są trzy sposoby:
1. Mickiewicza
2. Adama Mickiewicza
3. Mickiewicza, Adama
Mi najbliżej do opcji nr 1. A Wy? Który sposób uważacie za najbardziej właściwy i sami stosujecie?
hakunnin
Places: 606
3 months ago 0 
Myślę że w razie takich wątpliwości można sprawdzić nazwę ulicy na Zumi i w tym wypadku poprawne są nazwy Mickiewicza Adama oraz Mickiewicza.
Kropek
Places: 117
2 months ago 0 
Nie wiem, czy w odpowiednim temacie, ale chciałem się zapytać, czy da się zrobić tak, aby nazwy ulic były widoczne na widoku Mapa, bo na razie widać tylko przy edycji ulic po najechaniu na nią kursorem.
Drugi problem:
Czemu jest tak, że jak niedaleko siebie są ulice o tych samych nazwach to nie można drugiej nazwać. n.p. Gmina Osielsko, w miejscowościach Żołędowo, Maksymilianowo i Osielsko są ulice o nazwie Klonowa i mogę nazwać tylko w jednej z tych miejscowości:(
hakunnin
2 months ago 0 
Jeśli miejsce będzie prawidłowo opisane, to jego adres powinien widnieć w jego konturach. Jeśli go nie widać to przybliż mapę. Co do drugiej części Twojego postu, to szczerze mówiąc, nie za bardzo rozumiem o co chodzi, ale może to moja wina i mojej grypy :P
laku82
Places: 484
1 month ago 0 
Mam pytanie. Przy dodawaniu nazwy ulicy menu do tego wiesza mi się (nie chce przejśc dalej). Spotkaliście się z czymś podobnym ? Używam Firefoxa 3.5.3
DENISpl
Places: 611
1 month ago 0 
@laku82
Można opisać problem dokładniej? Niezupełnie zrozumiale że odbywa się.
hakunnin
1 month ago 0 
@laku82
Wikipedia czasem ma lagi, więc może odczekanie coś da?
gosc1234
1 month ago +1 
Problem mi znany - swego czasu pytałem o to na forum "Bug reports":
wikimapia.org/forum/?t=5091

W edycji dróg nie da się wpisać nazwy ulicy, jeśli w jakichś tagach ta nazwa występuje w polu "adres".

Ja sobie radzę tak:
1. Jeśli nie da się nazwać ulicy dajmy na to "X", wpisuję nazwę tymczasową "Y".
2. Wyszukuję tagi z nazwą "X" w adresie, edytuję je i zmieniam im w polu adres "X" na nazwaną przeze mnie ulicę "Y". Ważne - konieczne jest znalezienie i wyedytowanie w ten sposób WSZYSTKICH tagów, które mają ulicę "X" w polu adresu!
3. Następnie wracam do edycji dróg i zmieniam nazwę tymczasową "Y" na właściwą - "X" (W tym momencie we wszystkich tagach, w których przed chwilą zmienialiśmy "X" na "Y", w polu adresu pojawi się znowu nazwa "X", a w okienku wyświetlą się nam numery budynków przy tej ulicy). Jeśli się nie da, to znaczy, że jeszcze w jakimś tagu występuje w adresie ulica "X" - trzeba odnaleźć i zmienić na "Y", a potem znowu próbować zmienić w edycji dróg nazwę ulicy na właściwą.

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem.
Nie wiem - być może są prostsze metody poradzenia sobie z tym błędem, ale ja ich nie znam.
Radzę sobie w powyższy sposób i działa.
laku82
1 month ago 0 
Racja
Niestety działa to koszmarnie. Problem w tym że ulica w której chce dokonac zmian składa się z kilku odcinków. Więc jeśli nazwę pierwszy odcinek Przew, to drugiego nie mogę już tak nazwac. Odcinek drugi mogę nazwac np Prze, ale w momencie jak będzę chciał powrócic do nazwy Przewóz, to będę to mógł zrobic tylko przy 1 kawałku ulicy :(, bo w drugim będę miał błąd że taka nazwa już istnieje.
Stąd poczekam aż to naprawią
gosc1234
1 month ago 0 
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale zamiast nazywać ulicę odcinkami, lepiej najpierw zaznaczyć wszystkie odcinki, a dopiero potem nazwać.

Gdy jednak nazywamy ulicę "na raty", nie wolno wpisywać po raz kolejny użytej przy poprzednich odcinkach nazwy.
Przy kolejnych odcinkach należy użyć czerwonego przycisku "choose street name from nearest streets" i wybrać z listy odpowiednią nazwę. Stosujesz się do tego?
laku82
1 month ago 0 
Nie zauważyłem tej opcji :) Dzięki
Ale i tak nie chce mi się teraz pieczołowicie przeklikiwac wszystkich budynków na danej ulicy, zwłaszcza że zauważyłem dziwne zachowanie pola z adresem.
Edytuje budynek który w adresie ma "Przewóz" który dawniej wpisałem mu "z palca". Teraz jest to combobox! Więc zachowuje się jakby to była dana słownikowa (czyli tak jakby już ktoś gdzieś wprowadził ulicę Przewóz) Wynika z tego, że teraz Wikimapia pobiera także dane do comba z adresów sąsiednich budynków. Szkoda tylko że i ulicy tak nie można dostosować.
laku82
1 month ago 0 
Podzielę się z Wami pomocnymi narzędziami do ustalenia adresu poszczególnych budynków:
mapa.targeo.pl/ - może znacie tą mapę. Niestety nie jest jakoś bardzo aktualna
Co do samego Krakowa to wspomagam się:
msip2.um.krakow.pl/ - ta mapa jest już bardzo aktualna.
gosc1234
1 month ago 0 
Mapy z numerami budynków publikowane przez urzędy miast pewnie są wiarygodne, ale w sumie najlepiej opierać się na osobistej wiedzy, zebranej na żywo w terenie.
Na googlach, zumi czy targeo zupełnie bym nie polegał.
Kropek
1 month ago 0 
Targeo, jeżeli chodzi o adresy jest najdokładniejsza.
Kropek
1 month ago 0 
www.mapy.bydgoszcz.pl/viewerbydgoszcz/viewerbydgoszczMA...
Tą stronę polecam jeżeli chodzi o adresy w Bydgoszczy ;)
Chociaż i tak popieram własną wiedzę nt. adresów. :)
laku82
27 days ago 0 
Zumi i google.maps także nie polecam. Często błędnie pokazują lokalizacje
mr_r
Places: 162
24 days ago 0 
Chciałbym wrócić do problemów z nadawaniem nazw ulicom.
Czy dobrze zrozumiałem post goscia1234? Chciałbym nadać nazwę "Cicha". Czy mam wyedytować wszystkie tagi z treścią "Cicha" w polu adresu? w całej Polsce?

Nie ma jakiegoś innego sposobu?
gosc1234
23 days ago 0 
Nie w całej Polsce. W jednej miejscowości.
Albo poczekać, aż naprawią ten błąd.
laku82
3 days ago 0 
Błąd naprawili :)